Onze diensten. Bij ons kan
u terecht voor…

De realisatie van uw nieuwbouwproject.

De verbouwing en/of uitbreiding van uw bestaande woonst.

Voor de energetische renovatie van uw bestaande woonst.

De regularisatie van een bouwmisdrijf.

De inrichting en aankleding van uw interieur.

Kortom bij ons kan u terecht voor een totaalconcept met opvolging van A tot Z.

1

Nieuwbouw

Wil je een nieuwbouw woning bouwen? Dan ben je wellicht op zoek naar de geschikte architect. Iemand die op dezelfde golflengte zit en jouw droombeeld kan vertalen in een realistisch concept en tastbaar huis. Bij SITO Architecten hebben we niet alleen de juiste kennis in huis om jouw droomwoning te bouwen, nieuwbouw woningen zijn daarenboven één van onze specialiteiten. Tijdloos, duurzaam en uniek: dat is de combinatie waar wij voor gaan.

Een nieuwbouw woning is niet alleen mooi. Wie er vandaag één wil neerpoten, doet dat meestal met twee ogen op de toekomst gericht. Om die reden zorgen wij altijd voor een bijna-energie neutraal concept wat garantie biedt op een lagere energiefactuur op lange termijn. Last but not least biedt een nieuwbouw woning het grote voordeel dat het gericht is op jouw wensen en noden. Zo is een nieuwbouw voorzien op de groei van je gezin.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Om te beginnen luisteren wij naar jou tijdens een verkennend gesprek. Wat zijn jouw wensen? Dromen? Ideeën? Sommige mensen hebben een zeer concreet plan, terwijl anderen eerder afwachtend zijn. Wij zijn er om jou bij te staan of te sturen in deze zoektocht. Na dat gesprek gaan wij aan het werk. We maken een compleet voorontwerp. Dit is behoorlijk gedetailleerd en bevat bijvoorbeeld ook gevelaanzichten, grondplannen, doorsnede en 3D-visualisaties. Vervolgens dienen we een bouwaanvraagdossier in en vragen we nevenstudies aan bij specialisten. Onze jarenlange ervaring maakt dat we hiervoor de juiste mensen weten te contacteren. Eenmaal de eerste steen gelegd wordt, zijn ook wij degene die het verloop van de bouw nauwlettend in de gaten houden. We zorgen ervoor dat jouw droomhuis er op tijd staat én je verwachtingen overtreft.

2

Verbouwing

Je wil een bestaande woning renoveren? Dan ben je bij SITO Architecten alvast aan het juiste adres. Ons architectenbureau heeft heel wat expertise in het verbouwen van oude gebouwen tot eigentijdse panden, voorzien van alle hedendaags wooncomfort. Voor een architect met ervaring in verbouwen kom je gerust bij ons langs. Voor de meeste renovatiewerken is bouwen met een architect noodzakelijk. Zeker wanneer er werken moeten gebeuren die een impact hebben op de stabiliteit of die het architecturaal karakter van de woning veranderen. Maar niet iedere architect heeft ervaring met renovatie. Het is dus belangrijk dat je iemand onder de arm neemt die je stap voor stap door het renovatieproces kan leiden. Bij SITO Architecten hebben we die expertise in huis. Wij zorgen ervoor dat onze realisaties voldoen aan het modernste wooncomfort zonder het karakter van het oude gebouw op te geven. Ons eigen architectenkantoor is daar een goed voorbeeld van. We transformeerden een oude kapel in een moderne kantoorruimte, terwijl de unieke eigenschappen van het oorspronkelijke gebouw zichtbaar verwerkt werden in het geheel.

Maar ook onze andere verbouwingsprojecten waarbij we als architect konden optreden zullen je zeker inspireren. We bouwden een oude boerderijwoning om tot luxueuze woonschuur, van een voormalige textielfabriek maakten we 10 moderne lofts en ondanks een beperkt budget gaven we een rijwoning een heel uniek karakter. Maar we hebben ook tal van andere renovaties en uitbreidingen van bestaande woningen begeleid. We werken daarbij naast het traditioneel gemetste verhaal ook graag met houtskeletbouw of met steelframe. Alles wordt bekeken in functie van het karakter en specificaties van het te renoveren gebouw. SITO Architecten draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat is zo bij al onze verbouwingen waar wij bijzondere aandacht hebben voor isolatie, wooncomfort en beperking van de milieu-impact. We streven ernaar zo duurzaam mogelijk te bouwen en verbouwen waardoor we het energieverbruik van de woning tot een minimum kunnen beperken.

Wanneer je kiest voor een renovatie van een pand tot een moderne, energiezuinige en unieke woning, dan komen we uiteraard eerst bij jou ter plaatse zodat we ons een idee kunnen vormen over het karakter en grootorde van het project alsook van de impact van de verbouwingswerken. Na een uitgebreid gesprek over jouw wensen en mogelijkheden gaan wij voor jou aan de slag. We tekenen een voorontwerp en werken dat bij tot je echt 100% tevreden bent. Op basis van dat ontwerp maken we een kostenraming op. Onze architecten dienen ook de bouwaanvraag in en brengen andere administratieve verplichtingen in orde. In onze werkwijze zorgen we er steeds voor dat de wens van de klant centraal staat. Wij zijn jouw vertegenwoordiger bij de opvolging van de werken en maken daarover telkens een werfverslag op. Lees ook zeker deze interessante renovatietips voor je van start gaat met jouw project.

Energetische renovatie

Je vond je droomwoning? Of je bent nog druk op zoek naar een nieuwe thuis? Dan heb je vast al een langetermijnvisie voor je eigen woonst. Gezien het huidige klimaat, is één van je prioriteiten in alle waarschijnlijkheid energiezuinig of energetisch verbouwen.

Bij nieuwbouw is een BEN-woning (Bijna-EnergieNeutraal bouwen) intussen al de norm. Je moet bij het bouwen van een woning immers verplicht rekening houden met de zogenaamde BEN-eisen. Maar ook bij renovaties wint energie-efficiëntie aan belang. Wat verstaan we nu onder energetisch verbouwen? Een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie houdt in dat minstens 75% van de bouwschil van je woning (na)geïsoleerd moet zijn. Een tweede voorwaarde is het vervangen van installaties voor verwarming, koeling en sanitair. Een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie bestaat dus uit twee voorwaarden. De eerste voorwaarde omvat de bouwschil van je woning. Dat betekent: alle constructies (muren, dak, vensters, deuren) die grenzen aan de buitenomgeving. Hier wordt gefocust op isolatie: dat is immers de eerste stap naar energie-efficiëntie. Om te voldoen aan de eisen voor een IER, dient 75% van de bouwschil (reeds bestaande én ook nieuwe constructies) geïsoleerd of nageÏsoleerd te zijn. De tweede voorwaarde heeft betrekking tot het opwekken van energie. Dat wil dus zeggen: alle technieken voor verwarming, koeling en warm water. Hier is een belangrijke voorwaarde dat de belangrijkste warmteopwekker wordt vervangen door een hernieuwbaar alternatief.

Het uiteindelijke doel is om zo energiezuinig mogelijk te leven. Vanaf 2023 is er bijgevolg een renovatieverplichting. Wie dan eigenaar wordt van een huis of appartement met een slecht EPC-label, wordt verplicht om de nodige renovaties uit te voeren. Je krijgt daar vijf jaar de tijd voor.

Heb je plannen voor een Energetische Renovatie? Bij SITO-architecten kunnen we jou hier zeker mee helpen. Met onze jarenlange ervaring en expertise kunnen we jou perfect begeleiden in het onderzoek welke energetische optimalisaties het meest geschikt zijn voor jouw woning waarbij we uiteraard rekening houden met het beschikbare budget. Op basis van opmetingen, voorstudies en kostenramingen begeleiden we jou optimaal naar de beste investering voor jouw woning.

3

Interieur

Je huis, dat ben je zelf. Het toont zowel aan de binnen- als buitenzijde waarvoor jij staat. Daarom moet je interieur helemaal aan jouw wensen voldoen. SITO architecten zorgt voor de inrichting van zowel je huidige als nieuwe woning, van A tot Z. SITO Architecten is een architectenbureau dat jouw project begeleidt van concept tot oplevering. En daar houdt het voor ons niet op. Wij gaan verder voor jou. Bij ons is je woning een totaalproject waarbij we ook oog hebben voor elk detail bij het interieur. En daarvoor werken we helemaal op maat. Daarom hebben we interieurarchitecten die je bijstaan bij het ontwerpen en uitvoeren van de plannen voor de inrichting van je huis.

Voor ons staan kwaliteit, functionaliteit en duurzaamheid centraal in jouw interieurproject. We stoppen dus niet bij de ruwbouw van je woning. Ook het ontwerp van jouw interieur pakken we op dezelfde doordachte manier aan. Net als bij onze andere bouwprojecten bekijken we samen met jou je wensen en de mogelijkheden. Met die informatie gaat onze interieurarchitect aan de slag. We stellen je pas een ontwerp voor als het jouw volledige goedkeuring kreeg. Indien je het wenst gaan wij ook op zoek naar de geschikte aannemers die voor jou de werken zullen uitvoeren en volgen dit verder voor je op. Tenminste: als je dat van ons verwacht. Weet in ieder geval dat we dat graag voor je willen doen. Dankzij onze ervaring met kwalitatieve, duurzame ontwerpen hebben we immers een netwerk van professionele vakmensen ter beschikking die we door en door vertrouwen en waar we heel graag mee samenwerken. Onze interieurarchitect  zorgt voor de inrichting van je woning. Daarbij gaan functionaliteit en esthetiek hand in hand. Want je interieur is een weerspiegeling van jouw levensstijl en die kwaliteit willen we vertalen in het design en de materialen die we gebruiken. Daarom zal onze interieurarchitect eerst een uitgebreid gesprek met je hebben. In dat gesprek polsen we naar jouw levensstijl, visie op wonen en naar je verwachtingen. Vervolgens gaan we aan de slag met tekenen en ontwerpen. We verzamelen de materialen die in jouw interieur het best tot hun recht komen en combineren die tot het voor jou helemaal goed zit. Daarna stellen we je, als je dat wenst, enkele zeer bekwame uitvoerders aan je voor.

SITO Architecten is meer dan een bureau voor nieuwbouwprojecten. Wij hebben ruime ervaring met renovatie. Daar maakt de herinrichting van het interieur een belangrijk onderdeel van uit. Het past voor ons in het totale project. Onze interieurarchitect creëert een moderne, functionele inrichting waarbij het oorspronkelijke karakter van het pand niet verloren gaat. Voer je geen vergunningsplichtige werken uit maar wil je toch een opfrissing van je interieur? Ook dan is een samenwerking met onze interieurarchitect een grote meerwaarde. Wil je enkel je badkamer of keuken opfrissen? Of had je eerder een totaalrenovatie met volledige coördinatie in gedachte? Wil je enkel kleuradvies of vind je het moeilijk om te bepalen welke verlichting je gaat plaatsen? Je kiest zelf hoe ver je wil gaan en in hoeverre je onze hulp wilt inschakelen. 

4

Regularisatie

Als u een woning wil kopen of verkopen, dan moet ze administratief in orde zijn. Vaak werden er aan een bestaande woning niet gereglementeerde verbouwingen uitgevoerd of werden er zelf werken uitgevoerd zonder architect of werd er een niet-toegelaten functiewijziging in voorzien, …. in deze gevallen spreekt men van een bouwovertreding. Een bouwovertreding is iets dat vroeg of laat moet worden opgelost, zeker wanneer je je woning wenst te verkopen of wanneer de werken werden stil gelegd. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen oplossingen mogelijk door middel van een regularisatie. Hoe pakken wij dit aan? Wij kunnen een bouwovertreding oplossing door middel van een regularisatie. Dit is mogelijk voor onder andere:

- het opspitsen of samenvoegen van wooneenheden

- het wijzigen van raam- of deuropeningen in gevels

- het maken van een terras of balkon

- het inrichten van zolderkamers

- het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer

- het opsplitsen van een slaapkamer in twee kleinere slaapkamers

- het wegbreken van muren

- het wijzigen van de bestemming

- het wijzigen van ondergrondse constructies (kelders, funderingen, kruipkelders)

- het aanbouwen van een tuinberging, carport, garage of veranda

- het oprichten van tuinmuren, terrasmuren

De regularisatie-aanvraag moet ingediend worden worden bij de stad/gemeente door een architect. In die optiek dient u ons te informeren over de bestaande toestand van het pand en bezorgt u ons alle bestaande plannen, relevante documenten en eventuele communicatie met de gemeente.

Wij analyseren de situatie in eerste instantie op basis van de door u aangeleverde informatie en daarna maken wij een afspraak met u om ter plaatse de nodige vaststellingen en opmetingen te komen doen. Vervolgens gaan wij in nauw overleg met de stad of gemeente bekijken op welke manier we deze regularisatie het meest efficiënt kunnen aanpakken.

Wij bezorgen u in eerste instantie een overzicht van het te verwachten kostenplaatje zodat wij na uw goedkeuring op zo kort mogelijke termijn het nodige kunnen doen om de bouwovertreding te regulariseren.

5

Totaalconcept

Kiezen voor SITO Architecten is kiezen voor bouwen zonder stress. Wij overzien het volledige bouwproces, van voorontwerp tot oplevering. Jouw voorkeuren staan hierbij centraal. Om te beginnen bekijken wij uitgebreid samen met jou alle mogelijkheden die binnen jouw budget passen. Vervolgens maken we een voorontwerp. We passen dit voorontwerp aan op basis van jouw feedback. Dat doen we tot je 100% tevreden bent. Zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten gaan wij op deze manier te werk.

Onze samenwerking hoeft echter niet te stoppen na de bouw of renovatie van je woning. Zo kan je bij ons ook terecht voor zowel het interieur als de tuin. Met onze kennis en expertise kunnen wij jou begeleiden voor het volledige totaalconcept. Hier kan je rekenen op ons netwerk gezien wij door onze jarenlange ervaring een intense samenwerking hebben met vaste partners die zich doorheen de jaren meer dan bewezen hebben. Voor onze tuinen werken wij samen met http://www.zigtopgroen.be/ waardoor het ontwerp van je woning volledig tot zijn recht komt in het tuinontwerp. Al onze klanten zijn uniek. Of je nu gaat voor een totaalrenovatie in het centrum, of de bouw van een moderne woning aan de rand van de stad, onze architecten ontwerpen met jouw input een totaalconcept op jouw maat.

6

Aankoopbegeleiding

Een pand aankopen is een grote beslissing en als leek is dit niet evident. Er gaat een groot bedrag mee gepaard, maar ook een complex vakjargon en een heleboel regels en wetten die de transactie voor de koper er niet eenvoudiger op maken. SITO architecten, met ruime praktijkervaring, geeft u graag onafhankelijk advies betreffende het pand dat u eventueel wil aankopen. Bij SITO architecten komen we in eerste instantie ter plaatse samen met jou kijken naar het pand waar jij je zinnen op hebt gezet en luisteren we naar uw wensen. Wij bekijken de bouwfysische toestand in functie van eventuele vochtproblemen, stabiliteitsproblemen, de mogelijkheid om bepaalde muren weg te halen, of er extra kamers kunnen gecreeërd worden, welke ingrepen zoals vernieuwen van elektriciteit of leidingen noodzakelijk zijn. Op basis van een eerste onderzoek en summiere opmetingen, kunnen wij u ook een ruwe inschatting van de mogelijke kostprijs van de geplande werken bezorgen.

Bij SITO architecten kan je echter ook voor aankoopbegeleiding terecht indien je niet wenst te verbouwen. Wij doen immers alle research voor u: wij onderzoeken of er geen bouwovertredingen zijn, welke zaken eventueel geregulariseerd of afgebroken moeten worden, welk btw-percentage er van toepassing is voor de geplande werken, of er een eventuele herbouw mogelijk is, of het pand niet zonevreemd is en welke richtlijnen van de gemeente zeker moeten worden gevolgd.

SITO architecten kijkt als onafhankelijke partner welke mogelijkheden er zijn voor jouw verbouwingsproject rekening houdend met het kostenplaatje van de geplande werken in verhouding tot de aankoopprijs van de woning. Wij hebben als architect niet enkel zicht op de mogelijkheden qua uitvoering (zoals bv een aannemer) maar houden ook rekening met alle wetgeving en reglementering waarbij we indien nodig beroep kunnen doen op onze vaste partners in functie van stabiliteit of energie.