BEN woning

BEN is een afkorting voor Bijna Energieneutraal. Een BEN woning bouwen zal vanaf 2021 de norm zijn in heel Europa. Maar ook vandaag kan je woning uiteraard al aan de BEN normen voldoen. Een BEN architect, zoals SITO Architecten, heeft veel ervaring met duurzaam en energiebewust bouwen.

BEN woning verplicht vanaf 2021

Wie vanaf 2021 een nieuwbouwwoning bouwt in de Europese Unie zal ervoor moeten zorgen dat dit huis voldoet aan de energie-eisen van een BEN woning. Dat zijn woningen met een energiepeil E30 of lager. De beslissing om bouwprojecten aan strengere energienormen te laten voldoen is niet onlogisch. Energiebronnen belasten het milieu en we moeten er spaarzaam mee leren omgaan.

Voor SITO Architecten zijn die normen geen toekomstmuziek. Vandaag al houden wij bij onze projecten rekening met de voorwaarden van de BEN woning. En daar zijn we best fier op! Want duurzaam bouwen zorgt voor meer wooncomfort en het is goed voor je portemonnee. De energiekost voor een BEN woning is namelijk veel lager dan die van een traditioneel huis.

Wonen in een BEN woning

We zeiden het al eerder: een BEN woning levert een hoog wooncomfort. Dat zeggen we niet zomaar! De sterk geïsoleerde muren, ramen en dak van een Bijna Energieneutraal huis zorgen ervoor dat je woning weinig warmteverlies lijdt. Daardoor houd je de temperatuur aangenaam warm en stabiel in de winter en koel in de zomer. Dat is mede te danken aan het ventilatiesysteem dat in je woning zit geïntegreerd.

Weinig warmteverlies wil ook zeggen dat je minder energie nodig hebt in je BEN woning met een lage energiefactuur tot gevolg. De energie die je toch nog verbruikt moet dan deels uit hernieuwbare energie bestaan.

Daarnaast moet een BEN woning ook gebruik maken van alternatieve energiebronnen. Zo kan je zonnepanelen installeren, een zonneboiler plaatsen of kiezen voor een warmtepomp. Wie bouwt volgens de BEN normen kiest dus bewust voor de toekomst.

Kost voor Bijna Energieneutraal bouwen

SITO Architecten werken niet met voorgekauwde standaardplannen. Ieder project is uniek en voldoet aan de wensen van de bouwheer. We zullen dus pas een offerte maken na een grondig gesprek met jou. In onze werkwijze maken we vervolgens een voorontwerp dat we aanpassen tot het helemaal goed zit.

We bekijken samen met jou de materialen die nodig zijn voor je BEN woning. Omdat die materialen aan de hoogste isolatie eisen voldoen is de investering soms wat hoger dan bij een klassieke woning. Maar die meerprijs verdien je al snel terug door je besparing op energie. Ons architectenbureau heeft ook ruime ervaring in houtskeletbouw. Contacteer ons gerust voor meer info over houtbouw.

Bovendien kan je als bouwheer van een BEN woning rekenen op fikse kortingen voor je onroerende voorheffing en bieden sommige banken zelfs speciale voordelige BEN kredieten aan. Bouwen volgens de BEN eisen levert je op termijn dus flink wat geld op.

Denk je eraan om een unieke en moderne BEN woning te bouwen? Wil je meer weten over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.

Bekijk onze realisaties

CONTACTEER ONS

    NAAM

    E-MAIL

    PROJECT TYPE
    PROJECT BUDGET

    BERICHT