Ben woning

BEN woning

BEN is een afkorting voor Bijna Energieneutraal. Sinds 2021 is dit de norm in heel Europa. Wie vandaag een nieuwbouw zet, moet zich dus aan de strenge duurzaamheidsnormen houden. Dat klinkt uitdagend, maar gelukkig hebben wij bij SITO als BEN architecten al jarenlang ervaring met deze BEN-principes. Wij bouwden reeds moderne, bijna energie neutrale woningen, lang voordat het verplicht werd.

Wil je BEN bouwen? Prima! Je bent bij ons alvast aan het juiste adres.

BEN woning bouwen?

Omdat we slim moeten omgaan met de schaarse bronnen die energie leveren, heeft de overheid besloten dat alle bouwprojecten moeten voldoen aan bepaalde energienormen. Dat zijn de BEN-normen. Dit is ruwweg wat dat Bijna Energieneutraal Bouwen inhoudt:

  • Het E-peil is maximum E30 of lager
  • De woning is optimaal geïsoleerd
  • Er werd ventilatie voorzien
  • Een bepaald deel van de energie wordt gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen

BEN bouwen is kiezen voor de toekomst

Een BEN woning is een woning die klaar is voor de toekomst. De weinige energie die deze nieuwbouw nodig heeft, haalt het uit duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Dat resulteert in een levenslange lagere energiefactuur. Goed voor het milieu en voor jouw portefeuille. Dit spaart heel wat energiekosten uit.

Indien je een BEN woning bouwt, geniet je dus van een optimaal geïsoleerde woning die uitstekend geventileerd wordt en een deel van zijn energiebehoefte uit groene technologieën haalt. Dat resulteert in weinig warmteverlies. De temperatuur in de woning blijft aangenaam warm en stabiel in de winter, en koel in de zomer. Je woont erg comfortabel, heel het jaar door.

BEN bouwen met houtskeletbouw

Telkens je een huis bouwt, heb je een impact op het klimaat en de natuur. SITO Architecten doet er vanaf de ontwerpfase alles aan om die impact zo veel mogelijk te beperken. Daarom werken wij graag met hout.

Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode met veel voordelen. Met deze bouwmethode blijft er een pak minder bouwafval achter dan bij traditionele bouw. Daarnaast is er veel minder water nodig voor houtskeletbouw. Werken met dit natuurlijke product is bovendien sneller, zorgt voor een uitstekende isolatie en houtskeletbouw is bijzonder veelzijdig.

Logischerwijs koos SITO Architecten ervoor om zich te specialiseren in deze bouwtechniek. Bekijk gerust onze realisaties voor inspiratie. Je zal merken dat houtskeletbouw veel mogelijkheden biedt, én het zet je meteen op de juiste weg voor bouwen van een BEN woning.

Is een BEN woning bouwen duur?

Een BEN woning bouwen, dat vraagt om maatwerk. Net daarom werken wij samen met ervaren architecten. We kiezen niet voor een standaardplan, maar gaan op basis van jouw wensen en noden een ontwerp uittekenen. Zo is ieder project uniek.

De werkwijze van SITO Architecten voor BEN bouwen gaat als volgt: onze bouwmeester zal met jou aan tafel zitten. Een offerte wordt pas gemaakt na een eerste kennismakingsgesprek. Vervolgens maken we een voorontwerp. Dit wordt bijgeschaafd tot dat het helemaal snor zit.

Daarna kijken we samen met jou naar de nodige materialen. Omdat die aan de hoogste isolatie eisen voldoen, is dit een investering. Maar die meerprijs verdien je al snel terug door je besparing op energie. Ons architectenbureau heeft ook ruime ervaring in houtskeletbouw.

Bovendien kan je als bouwheer van een BEN woning rekenen op fikse kortingen voor je onroerende voorheffing en bieden sommige banken zelfs speciale voordelige BEN kredieten aan. Bouwen volgens de BEN eisen levert je op termijn dus flink wat geld op. Vergeet ook niet dat je een serieuze meerwaarde creëert. Bij de verkoop is een future proof woning een pak meer waard dan een klassiek, minder energiezuinig exemplaar.

Wil je graag een BEN woning bouwen? Weet je graag meer over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.

BEN woning inrichten

Indien gewenst trekken wij onze inspanningen ook door naar de binnenzijde van jouw woning. Onze interieurarchitecten ontwerpen met oog voor detail jouw perfecte leefomgeving. Je mag rekenen op dezelfde aandacht voor duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit als voor de buitenkant van jouw woning.

Bekijk onze realisaties

  • ….
  • ….