Ben woning

BEN woning

BEN is een afkorting voor Bijna Energieneutraal. Sinds 2021 is dit de norm in heel Europa. Wie vandaag een nieuwbouw zet, moet zich dus aan de strenge duurzaamheidsnormen houden. Dat klinkt uitdagend, maar gelukkig hebben wij bij SITO als BEN architecten al jarenlang ervaring met deze BEN-principes. Wij bouwden reeds moderne, bijna energie neutrale woningen, lang voordat het verplicht werd.

Wil je BEN bouwen? Prima! Je bent bij ons alvast aan het juiste adres.

BEN woning bouwen?

Omdat we slim moeten omgaan met de schaarse bronnen die energie leveren, heeft de overheid besloten dat alle bouwprojecten moeten voldoen aan bepaalde energienormen. Dat zijn de BEN-normen. Dit is ruwweg wat dat Bijna Energieneutraal Bouwen inhoudt:

  • Het E-peil is maximum E30 of lager
  • De woning is optimaal geïsoleerd
  • Er werd ventilatie voorzien
  • Een bepaald deel van de energie wordt gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen

BEN bouwen is kiezen voor de toekomst

Een BEN woning is een woning die klaar is voor de toekomst. De weinige energie die deze nieuwbouw nodig heeft, haalt het uit duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Dat resulteert in een levenslange lagere energiefactuur. Goed voor het milieu en voor jouw portefeuille. Dit spaart heel wat energiekosten uit.

Indien je een BEN woning bouwt, geniet je dus van een optimaal geïsoleerde woning die uitstekend geventileerd wordt en een deel van zijn energiebehoefte uit groene technologieën haalt. Dat resulteert in weinig warmteverlies. De temperatuur in de woning blijft aangenaam warm en stabiel in de winter, en koel in de zomer. Je woont erg comfortabel, heel het jaar door.

BEN bouwen met houtskeletbouw

Telkens je een huis bouwt, heb je een impact op het klimaat en de natuur. SITO Architecten doet er vanaf de ontwerpfase alles aan om die impact zo veel mogelijk te beperken. Daarom werken wij graag met hout.

Houtskeletbouw is een duurzame bouwmethode met veel voordelen. Met deze bouwmethode blijft er een pak minder bouwafval achter dan bij traditionele bouw. Daarnaast is er veel minder water nodig voor houtskeletbouw. Werken met dit natuurlijke product is bovendien sneller, zorgt voor een uitstekende isolatie en houtskeletbouw is bijzonder veelzijdig.

Logischerwijs koos SITO Architecten ervoor om zich te specialiseren in deze bouwtechniek. Bekijk gerust onze realisaties voor inspiratie. Je zal merken dat houtskeletbouw veel mogelijkheden biedt, én het zet je meteen op de juiste weg voor bouwen van een BEN woning.

Is een BEN woning bouwen duur?

Een BEN woning bouwen, dat vraagt om maatwerk. Net daarom werken wij samen met ervaren architecten. We kiezen niet voor een standaardplan, maar gaan op basis van jouw wensen en noden een ontwerp uittekenen. Zo is ieder project uniek.

De werkwijze van SITO Architecten voor BEN bouwen gaat als volgt: onze bouwmeester zal met jou aan tafel zitten. Een offerte wordt pas gemaakt na een eerste kennismakingsgesprek. Vervolgens maken we een voorontwerp. Dit wordt bijgeschaafd tot dat het helemaal snor zit.

Daarna kijken we samen met jou naar de nodige materialen. Omdat die aan de hoogste isolatie eisen voldoen, is dit een investering. Maar die meerprijs verdien je al snel terug door je besparing op energie. Ons architectenbureau heeft ook ruime ervaring in houtskeletbouw.

Bovendien kan je als bouwheer van een BEN woning rekenen op fikse kortingen voor je onroerende voorheffing en bieden sommige banken zelfs speciale voordelige BEN kredieten aan. Bouwen volgens de BEN eisen levert je op termijn dus flink wat geld op. Vergeet ook niet dat je een serieuze meerwaarde creëert. Bij de verkoop is een future proof woning een pak meer waard dan een klassiek, minder energiezuinig exemplaar.

Wil je graag een BEN woning bouwen? Weet je graag meer over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.

BEN woning inrichten

Indien gewenst trekken wij onze inspanningen ook door naar de binnenzijde van jouw woning. Onze interieurarchitecten ontwerpen met oog voor detail jouw perfecte leefomgeving. Je mag rekenen op dezelfde aandacht voor duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit als voor de buitenkant van jouw woning.

Interieurarchitect

Een BEN-woning, of Bijna-EnergieNeutrale woning, is een type woning dat aan strenge duurzaamheidsnormen voldoet, zoals vastgesteld door de Europese Unie. Deze normen werden van kracht in 2021 en verplichten nieuwbouwwoningen om energie-efficiënt te zijn. Een BEN-woning heeft een E-peil van E30 of lager, wat betekent dat de woning zeer energiezuinig is. De woning is ook optimaal geïsoleerd, heeft een doordacht ventilatiesysteem en haalt een aanzienlijk deel van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Dit resulteert in zeer weinig warmteverlies en maakt de woning comfortabel om in te leven, ongeacht het seizoen.

De kosten van het bouwen van een BEN-woning kunnen variëren omdat elk project maatwerk is. Hoewel de initiële kosten voor hoogwaardige isolatiematerialen en hernieuwbare energietechnologieën een investering kunnen zijn, worden deze op termijn terugverdiend door energiebesparingen. Daarnaast kunnen eigenaren van BEN-woningen in aanmerking komen voor belastingvoordelen en speciale leningen van bepaalde banken, wat de kosten op de lange termijn kan verlagen. Het is ook belangrijk op te merken dat BEN-woningen op de vastgoedmarkt een hogere waarde kunnen hebben vanwege hun energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Een BEN-woning kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral op de lange termijn. Omdat ze zo energie-efficiënt zijn, hebben BEN-woningen een veel lager energieverbruik, wat leidt tot lagere energierekeningen. Daarnaast kunnen de eigenaren van BEN-woningen in aanmerking komen voor belastingvoordelen en speciale leningen die de kosten verder verlagen. Ten slotte kunnen BEN-woningen op de vastgoedmarkt een hogere waarde hebben, wat kan leiden tot financiële voordelen bij verkoop of verhuur.

 

EPC staat voor EnergiePrestatieCertificaat en is een maat voor de energie-efficiëntie van een woning. Voor BEN-woningen is het E-peil, een vergelijkbare maar strengere maatstaf, maximaal E30. Dit betekent dat BEN-woningen uitzonderlijk energie-efficiënt zijn. Ter vergelijking: de EPC-score van een gemiddelde woning ligt aanzienlijk hoger. Een lage EPC-score betekent minder energieverbruik en dus een lagere energiefactuur.

BEN (Bijna-EnergieNeutraal) en EPB (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) zijn beide normen die betrekking hebben op de energie-efficiëntie en duurzaamheid van gebouwen. BEN is een specifieke standaard die aangeeft dat een gebouw bijna geen energie verbruikt voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie, en dat de energie die wel nodig is grotendeels uit hernieuwbare bronnen komt. EPB daarentegen is een bredere term die verwijst naar de algemene energieprestatie van een gebouw, inclusief aspecten als isolatie, ventilatie en energieverbruik. Alle BEN-woningen voldoen aan de EPB-normen, maar niet alle gebouwen die aan de EPB-normen voldoen zijn BEN-woningen.

Omdat BEN-woningen zijn ontworpen om bijna energieneutraal te zijn, is hun gasverbruik minimaal. Dit komt omdat ze sterk geïsoleerd zijn, wat betekent dat ze minder verwarming nodig hebben, en omdat ze vaak voorzien zijn van technologieën voor hernieuwbare energie, zoals warmtepompen, die het gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas verder verminderen. Het specifieke gasverbruik van een BEN-woning kan variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte van de woning en het gebruik door de bewoners.