NieuwsRegularisatie bouwovertredingen

Regularisatie bouwovertredingen

Kopen of verbouwen, dat betekent ook: heel wat administratie. Een belangrijke stap is om de nodige vergunningen aan te vragen bij het bouwen en verbouwen van je woonst. Doe je dit niet, dan bega je een bouwovertreding. Dien je dit achteraf nog recht te trekken, spreken we van de regularisatie van bouwovertredingen.

Kan je een bouwovertreding regulariseren?

Vond je je droomwoning, dan vraag je je misschien af of alle vergunningen in het verleden correct aangevraagd zijn. Is dit niet geval, dan werd er een bouwovertreding begaan. Bij de verkoop van een huis moet dit in principe verplicht worden meegedeeld aan de kopers.

Is er aan je huis een carport of veranda? Dan vraag je best even na of alle vergunning in orde zijn. Want als nieuwe eigenaar staat deze inbreuk op jouw conto. Alles kan ook nagekeken worden in het vergunningsregister, via de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente of stad.

Kwam je tot de vaststelling dat er een bouwovertreding op je eigendom rust, of werd dit meegedeeld bij de verkoop? Dan kan je dit proberen op te lossen door een regularisatie aan te vragen. 

Hoe werkt een regularisatie?

Hoe gaat zo’n regularisatie in zijn werk? Om bouwovertredingen te regulariseren, dien je een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Hier doorloop je dezelfde stappen als een nieuwe aanvraag. Er is met andere woorden geen afzonderlijke, specifieke procedure voor regularisatie. De overheid houdt er namelijk geen rekening mee indien de werken reeds uitgevoerd zijn.

De aanvraag tot regularisatie wordt best ingediend door een architect. Gezien de complexe regelgeving is dit ongetwijfeld de beste piste. Bij de aanvraag dien je immers plannen bij te voegen, en komt heel wat administratie kijken. Als expert ter zake, geeft je architect je zekerheid en gemoedsrust. Zo is het pand volledig en correct vergund en riskeer je geen boete of PV.

Wat kost een regularisatie van een bouwovertreding?

Een veel gestelde vraag: wat kost de regularisatie van een bouwovertreding? Daarop is geen eenduidig antwoord: de kostprijs van een regularisatie kan tussen €1000 en €5000 bedragen. Alles hangt af van de complexiteit van het dossier. Over welke overtreding gaat het? Dient er een opmeting te gebeuren? Om een goed beeld van de prijs te krijgen, neem je dus best contact op: zo kunnen we je specifieke situatie bekijken en het juiste advies geven.

Regularisatie bouwovertredingen met SITO architecten

Wil je terug op twee oren slapen? Doe dan beroep op een architect met kennis van zaken. Bij SITO-architecten kunnen we je ongetwijfeld helpen bij de regularisatie van een bouwovertreding. We staan je bij met professioneel advies op maat, maken de plannen op en kunnen overgaan tot het indienen van de vergunning. Met onze jarenlange ervaring en expertise zijn we ongetwijfeld de geknipte partner voor jouw project.