NieuwsVerbouwen en renoveren op tv: waanzin of werkelijkheid?

Verbouwen en renoveren op tv: waanzin of werkelijkheid?

We zien het tegenwoordig steeds vaker op televisie, een totaalproject waarbij een woning tot in de puntjes wordt gerenoveerd. Als we dan het prijskaartje van de renovatie te horen krijgen, vallen we bijna achterover. Het budget dat nodig is voor het totaalproject, is verrassend lager dan wat elke aannemer, architect of kenner voor ogen had. Het lijkt bijna een droom, maar is het niet eerder waanzin?

Bouwen en renoveren is zeker en vast de moeite waard. Zeker met de trend van energiezuinig wonen, gaan steeds meer mensen voor een renovatie. Jammer genoeg kost zo’n (totaal)project handenvol geld. Althans, dat dachten we toch. Want als we de programma’s op televisie moeten geloven, valt het allemaal wel mee. Je zou jezelf voor minder inschrijven voor series als Blind Gekocht of mijn huis/nieuw huis. We zullen je toch met de voetjes op de grond moeten houden, want volgens onze experts is het allemaal te mooi om waar te zijn.

Met het oog op de werkelijkheid

Een totaalproject is een serieuze investering. We gaan er dan ook niet stom over doen; met een kleine som spaargeld uit je varkentje kom je er vandaag de dag niet. Neem bijvoorbeeld een BEN-woning (een Bijna Energie Neutrale woning). Dat vraagt om een serieuze investering. Uiteraard haal je die kosten er na verloop van tijd dubbel en dik uit, maar het geld moet natuurlijk in de beginfase wel op tafel worden gelegd.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een spaarzame en prijsbewuste verbouwing of renovatie onmogelijk is. Integendeel, voor elk budget kennen onze architecten de juiste oplossing. Wat we vooral willen benadrukken is dat een kwaliteitsvolle, energiezuinige en complete renovatie of totaalproject meer kost dan ze ons op de televisie doen geloven.

Om het in cijfers uit te drukken: voor een totaalrenovatie mag je al snel 1.400 euro per vierkante meter rekenen. Dat is natuurlijke een ruwe schatting, en naargelang je wensen en noden, kan deze prijs schommelen. Toch hoeven we er waarschijnlijk geen tekeningetje bij te maken dat programma’s op televisie een vertekend beeld geven van deze werkelijkheid.

Waarom kan het op televisie dan wel?

De echte kenners hebben het waarschijnlijk wel door. Bij een gewone kijker, die op zijn vrije weekavond ontspannen naar een vastgoedprogramma kijkt, zal de euro misschien niet meteen vallen. Je moet namelijk goed luisteren tussen de misleidende uitspraken door.

Zo hoor je vaak niet letterlijk zeggen dat de makers konden genieten van sponsoring en pakketdeals. Ook de kortingen van partners kunnen de totaalprijs sterk drukken. Voor de camera wordt dat natuurlijk niet met zoveel woorden verteld, maar het aandachtige oor kan deze hints er wel uithalen.

Bovendien zie je op televisie meestal ook niet de details van de verbouwingen en renovaties. Concrete informatie over de oppervlakte van de woning, de gebruikte materialen of de professionaliteit waarmee alles wordt verbouwd, blijft vaak vaag.

Je totaalproject bij SITO Architecten

Bij SITO Architecten kan je terecht voor je totaalproject, van concept tot creatie. Droom je van een nieuwbouw, wil je een bestaande woning renoveren, opteer je voor een energiezuinig pand of wil je gewoon het interieur een opfrisbeurt geven? Wat je plannen ook zijn, de ervaren architecten bij SITO weten van aanpakken. Bovendien nemen we ook de regularisatie bij een verkoop of aankoop van een bestaande woning voor onze rekening.

Misschien heb je een pand in gedachten om te kopen, maar wil je zeker zijn dat je geen miskoop zal begaan, of dat je renovatieplannen mogelijk zijn? Ook dan staan onze experten van SITO Architecten je met plezier bij. Bij ons kan je namelijk terecht voor professionele aankoopbegeleiding.

Bij alles wat we doen, luisteren we in de eerste plaats naar de wensen van onze klanten. Samen bespreken we de mogelijkheden op basis van je wensen en budget. En dat alles aan een eerlijke en geloofwaardige prijs.

Ben je benieuwd wat jouw nieuwbouwproject, (totaal)renovatie, verbouwing of interieur zal kosten? Contacteer ons dan telefonisch op +324 86 35 06 84 of stuur je vragen via mail naar info@sito-architecten.be.