BEN staat voor bijna-energieneutraal. Dit bouwconcept gaat, zoals de naam al verklapt, over duurzaam energieverbruik. Een BEN woning wordt steeds meer de huidige norm en zal vanaf 2021 in Vlaanderen zelfs verplicht worden voor nieuwbouwwoningen. Als je denkt aan bouwen, heb je wellicht al gehoord van de BEN-principes en het zogenaamde E-peil.

Wat is een BEN woning?

Duurzaam leven met een kleine ecologische voetafdruk, tegenwoordig moeten we er allemaal rekening mee houden. Een BEN woning komt daarin tegemoet. Deze huizen vragen weinig energie om te verwarmen, ventileren, koelen en om warm water te produceren. De energie die het toch nodig heeft, komt uit groene energiebronnen zoals zonnepanelen en/of een warmtepomp.

Centraal in de BEN-principes staat het E-peil. Dit is een maatstaf voor de energieprestatie van het gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Om te voldoen aan de BEN-principes moet het E-peil lager dan 30 zijn. Dan verbruikt de woning weinig én wekt het zelfs nog groene energie op. Daarnaast moet de woning ook voldoen aan de EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat). Dit gaat dan over een goede isolatie en ventilatie. De verschillende delen (muur, dak, vloer, ramen) moeten voldoen aan bepaalde isolatienormen die worden uitgedrukt in het K-peil. Hoe lager het K-peil, hoe beter geïsoleerd de woning is. Kan je alles afvinken, dan heb je een BEN woning.

Voordelen van BEN woning

Een BEN woning brengt heel wat voordelen met zich mee.

  • Je bespaart op je energiefactuur in die mate dat de investeringen zich na een aantal jaren terugbetalen.
  • Hoog wooncomfort dankzij de goede isolatie en ventilatie.
  • Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Je voldoet aan de BEN-principes die in 2021 verplicht worden.
  • Ook na 2020 behoudt je woning zijn waarde.
  • Je werkt mee om klimaatverandering tegen te gaan.

BEN woning bouwen

BEN bouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een BEN woning bouwen kan in beton, baksteen of houtskelet. Het huis moet luchtledig, compact, en goed geïsoleerd worden met hoogrendementglas. Belangrijk is ook de ventilatie. Zo blijft het lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer.

De Vlaamse overheid steekt een hart onder de riem voor wie nu al BEN bouwt. Heeft je woning een E-peil lager dan 30, dan kom je in aanmerking voor een premie via de netbeheerder. Huizen met een E-peil tussen 20 en 30 ontvangen ook een korting op de onroerende voorheffing voor een bepaalde tijd.