BEN woningenEfficiënt omgaan met energie in een moderne woning
energie in moderne woningen

Efficiënt omgaan met energie in een moderne woning

Wat betekent energie-efficiëntie?

Tegenwoordig draait alles om isoleren, energie besparen en groene stroom opwekken. Energie-efficiëntie betekent immers: zo verantwoordelijk en efficiënt mogelijk omgaan met de energie die voorhanden is. Het doel: zo weinig mogelijk energie verspillen en onze ecologische impact verminderen.

Gelukkig zijn er steeds meer innovaties op vlak van materialen en technologieën die ons hierbij helpen. We belichten in deze blogpost een aantal slimme technologieën voor energie-efficiëntie in moderne huizen.

Energie besparen met nieuwe technologieën

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. In tegendeel: in een moderne woning kan je gemakkelijk een aantal innovatieve technologieën integreren. Slimme technologie helpt je om niet alleen zuiniger, maar ook comfortabeler te wonen. Bovendien zal je besparen op je energiefactuur terwijl je de impact op het milieu vermindert. Een win-winsituatie, dus!

Welke moderne technologieën zijn er beschikbaar om een woning energie-efficiënt te maken? Enerzijds zijn er eenvoudige innovaties: afzonderlijke systemen die je vanop afstand kan bedienen, zoals bijvoorbeeld een slim verlichtingssysteem. Anderzijds zijn er volledige, zelfsturende domotica-oplossingen. Die maken steeds vaker gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om het comfort en de efficiëntie te verbeteren.

Slimme thermostaten

Een slimme thermostaat optimaliseert de verwarming en koeling van je huis. Slimme thermostaten kunnen worden geprogrammeerd om een verwarmings- en koelschema te volgen op basis van je dagelijkse routine. Via een bijbehorende mobiele app kun je zo’n thermostaat bovendien op afstand bedienen. Je kan dus de temperatuur aanpassen, de verwarming of koeling in- of uitschakelen, waar je ook bent.

Slimme thermostaten zijn ontworpen om de energie-efficiëntie in je woning te maximaliseren.  Zo bestaan er systemen met aanwezigheidsdetectie, die de temperatuur automatisch verlagen als de thermostaat detecteert dat er niemand thuis is. Naast deze afzonderlijke types, zijn er ook volledig autonome systemen die gestuurd worden door artificiële intelligentie. Een autonoom systeem kan bijvoorbeeld leren hoe lang het duurt om je huis op te warmen. Het zal vervolgens je energieverbruik automatisch regelen om comfort te bieden zonder onnodig energie te verspillen.

Domotica

Naast het regelen van de verwarming en koeling in je woning, kan je ook innovatieve technologieën gebruiken om gezonder en zuiniger te leven. De nieuwste ontwikkelingen op vlak van domotica zorgen naast energiebesparing namelijk ook voor comfort. Denk er bij een moderne woning bijvoorbeeld aan om de kamers van een CO²-sensor te voorzien, die automatisch de ventilatie aanstuurt. Of een automatische zonwering op basis van sensoren, die zich aanpast aan de weersomstandigheden om de warmte buiten te houden of juist binnen te laten, afhankelijk van de behoeften.

Ook slimme apparaten kunnen je comfort bieden en energie doen besparen. Veel moderne huishoudapparaten kan je immers verbinden met je thuisnetwerk. Beveiligingssystemen,  stofzuigers, robotmaaiers, wasmachines, droogkasten, sprinklers… Je kan ze allen vanop afstand bedienen of programmeren tijdens een voordelig moment.

 

Energie-efficiënt modern bouwen met SITO Architecten

Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden en innovaties als het gaat over energie-efficiëntie in je woning. Het klinkt misschien complex, maar bij het plannen van een moderne woning kan slimme technologie gemakkelijk toegevoegd worden. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise in het bouwen van energiezuinige huizen. Maak je dus geen zorgen, we begeleiden je stap voor stap en denken mee over de realisatie van je moderne woning.

Ben je klaar voor de toekomst? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen met plezier de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.