BEN woningenArchitecturale trends in energiezuinige huizen
architecturale trends in energiezuinige woningen

Architecturale trends in energiezuinige huizen

Anno 2023 kunnen we energiezuinige keuzes niet langer wegdenken bij het bouwen of verbouwen van een woning. Een duurzaam ontwerp is dan ook de belangrijkste trend in de moderne architectuur. Er zijn dan ook steeds meer mogelijkheden en innovaties op vlak van energie-efficiëntie en comfort. We overlopen in deze blogpost een aantal architecturale trends voor energiezuinige huizen.

Architecturale trends in BEN-woningen

Plan je een nieuwbouwwoning? Houd er dan rekening mee dat je sinds 2021 verplicht bent een BEN-woning te bouwen. Dat wil zeggen dat je een aantal maatregelen moet nemen wat betreft energieverbruik. In een Bijna Energieneutrale woning wek je immers ongeveer evenveel groene energie op als je verbruikt, en zijn er strikte voorschriften wat betreft de isolatie, ventilatie en het opwekken van hernieuwbare energie.

 

SITO architecten heeft hierin een jarenlange ervaring. Neem maar eens een kijkje op de pagina met onze realisaties van BEN-projecten! We volgen de architecturale trends voor energiezuinige huizen nauwlettend op en geven hier een aantal trends mee voor de bouw van een BEN-woning.

  • Biofiel design. Bij deze esthetiek gaan we natuurlijke elementen gebruiken om de connectie met de natuur te beklemtonen en het welzijn te verbeteren. Denk aan: veel natuurlijk licht, natuurlijke materialen en planten. Een goed voorbeeld daarvan is een groendak: een plat dak dat wordt voorzien van een substraatlaag waar vegetatie kan groeien: mossen, grassen en sedum (een soort vetplantjes). Een groendak vangt water op, verbetert de thermische isolatie en haalt fijnstof uit de lucht. Niets dan voordelen voor een energiezuinige woning!
  • Gebruik van duurzame materialen. Het gebruik van bouwmaterialen met een lage milieu-impact wordt steeds belangrijker. Denk aan lokaal gewonnen steen zoals Belgische blauwe steen, kurk en (gerecycleerd) hout. We zijn ook van mening: een houtskeletbouw blijft een uitstekende keuze met tal van voordelen.
  • Nieuwe technologieën. De nieuwste generaties hoogrendementsverwarming en ventilatiesystemen verlagen je energieverbruik en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Ook nieuwe technologie zoals slimme thermostaten, geautomatiseerde verlichting en apparaten die op afstand kunnen worden bediend en geprogrammeerd, zorgen voor optimale efficiëntie én modern comfort.

Architecturale trends voor energiezuinige renovaties

Geen nieuwbouw, maar verbouwing? Ook hier dien je rekening te houden met een paar maatregelen. Sinds 2023 is er immers de renovatieverplichting. Een woning met een EPC label E of F dien je binnen de 5 jaar te verbeteren naar minstens een label D.

Overweeg in elke geval een IER of Ingrijpende Energetische Renovatie. Zo is je woning ineens klaar voor de toekomst! Bekijk alvast een aantal trends voor energiezuinige renovaties:

  • Eco-vriendelijke materialen en natuurlijke elementen kunnen ook een plaats vinden in je verbouwing. Heb je geen plat dak? Overweeg dan groene muren! Een groene gevel of groene buitenmuur heeft dezelfde voordelen op vlak van welzijn, ecologie en isolatie.
  • Nieuwe ramen. De nieuwste generatie ramen is qua energie-efficiëntie niet meer te vergelijken met pakweg tien jaar geleden. Dankzij nieuwe technologieën en materialen kan je met een modern profiel in combinatie met hoogrendementsglas heel wat energie besparen. HR++ glas isoleert immers tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Daarnaast zijn de nieuwe modellen esthetisch veel aantrekkelijker. Fijne profielen in diverse kleuren: nieuwe ramen geven je woning een instant makeover!
  • Zonnepanelen. Tot slot een klassieker: zonnepanelen. Voor renovaties is dit nog steeds de beste investering op vlak van hernieuwbare energie. Zonne-energie kan je zonder problemen integreren in een moderne woning, ook bij verbouwingen. Ze zijn tegenwoordig uiterst betaalbaar en dus snel rendabel.

 

Bouwen en verbouwen met SITO architecten

Klaar voor de toekomst? Laat je van bij de start van de bouw of renovatie van je woning door een architect bijstaan. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise het bouwen en verbouwen van energiezuinige huizen.  Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner die bij jou en je woonproject past. Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een kennismakingsgesprek.