BEN woningenHet belang van thermische isolatie in BEN-woningen
Thermische isolatie in ben-woningen

Het belang van thermische isolatie in BEN-woningen

Bij de bouw van een woning zijn duurzaamheid en energiezuinige keuzes anno 2024 een absolute prioriteit. Thermische isolatie speelt daarbij een cruciale rol, zeker in BEN-woningen – die al sinds 2021 de norm zijn voor nieuwbouw. Energiezuinig wonen zonder in te boeten op comfort: kom hier meer te weten over het belang van thermische isolatie in BEN-woningen.

Energiezuinig bouwen door energieverbruik te beperken

Energiezuinig bouwen en renoveren zijn al jaren hot topic. En terecht: een BEN-woning (Bijna-EnergieNeutraal) verbruikt namelijk bijzonder weinig energie. Dat is goed nieuws voor het milieu én je portemonnee.

 

Om energiezuinig te bouwen, kunnen we een aantal richtlijnen volgen voor het efficiënt gebruiken van energie. Denk hierbij aan de zogenaamde trias energetica, een strategie met drie principes:

  • beperken van energieverbruik;
  • gebruik van duurzame energiebronnen;
  • efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.

 

Dit model legt de nadruk op het minimaliseren van ons energieverbruik en de energie die voorhanden is zo goed mogelijk  benutten. Het doel is immers om de vraag naar energie zoveel mogelijk te verminderen, nog voordat er naar alternatieve energiebronnen wordt gekeken. Thermische isolatie is hierdoor de basis van energie-efficiëntie. En laat dat ineens de grootste pijler van een BEN-woning zijn.

 

Thermische isolatie is dus een essentieel onderdeel van BEN-woningen, gezien het een grote bijdrage levert aan het verminderen van de ecologische impact van een huis. Het belang van thermische isolatie kan dus niet worden onderschat: in de winter vermindert het warmteverlies en ‘s zomers houdt het de warmte buiten. Met als resultaat: een verminderd energieverbruik voor verwarming en koeling, een gelijkmatige en comfortabele temperatuur in huis en een gezond binnenklimaat.

Thermische isolatie in BEN-woningen

  • Muren en vloeren. Thermische isolatie in een BEN-woning begint met de opbouw. Wij blijven grote fans van houtskeletbouw. Deze bouwstijl is immers duurzaam, energiezuinig en biedt tal van mogelijkheden naar afwerking toe. Binnen de houten draagstructuur wordt traditioneel geÏsoleerd met minerale wol zoals glas- of rotswol. Maar nog beter zijn de nieuwe generatie PIR-platen. Deze veelzijdige isolatieplaten uit harde kunststof hebben een zeer hoge thermische isolatiecapaciteit en zijn dus uitstekend voor gebruik in BEN-woningen. Ook voor vloerisolatie zijn PIR-platen geschikt.
  • Ramen en deuren. Bij thermische isolatie denken we spontaan aan de buitenmuren. Maar vergeet daarbij ramen en deuren niet, want hierlangs kan je veel warmte verliezen. Dankzij nieuwe technologieën en materialen kan je tegenwoordig heel wat energie besparen. Hoogrendementsglas vermindert het warmteverlies tot wel 50% of meer, in vergelijking met gewoon dubbel glas. Het verschil zit hem in de speciale coating op de glasplaten, die ‘s zomers de warmte van buiten reflecteert – en in de winter de warmte binnen in de ruimte behoudt. Deze coating vermindert de warmteoverdracht door het glas, waardoor het energieverlies door geleiding vermindert. De soorten hoogrendementsglas variëren van HR+ tot HR+++.

BEN-woning bouwen met SITO architecten

Klaar voor de toekomst? Dan ben je overtuigd van de voordelen van een BEN-woning. Laat je van bij de start door een architect bijstaan. Er is wat studiewerk aan BEN-woning en jaarlijks veranderen de normen. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise in de bouw van BEN-woningen. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner die bij jou en je BEN-project past.

Wil je graag een BEN woning bouwen? Weet je graag meer over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.