BEN woningenKosten en baten van BEN-woningen: Een diepgaande analyse
kosten en baten van ben-woningen

Kosten en baten van BEN-woningen: Een diepgaande analyse

De trend in de bouw- en renovatiewereld neigt steeds meer naar energiezuinigheid en duurzaamheid. BEN-woningen, ofwel ‘bijna-energieneutrale’ woningen, winnen aan populariteit. Maar wat betekent het nu eigenlijk om je huis te verbouwen naar een BEN-woning en welke investeringen komen daarbij kijken? In deze diepgaande analyse nemen we je mee in de wereld van BEN-woningen en wegen we de kosten op tegenover de baten.

Wat is een BEN-woning precies?

Een moderne woning of een BEN-woning voldoet aan strenge eisen op het gebied van energieverbruik. Het gaat hierbij zowel om het verminderen van het energieverbruik door betere isolatie en het gebruik van energie-efficiënte systemen, als om het opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Je creëert een comfortabele woonomgeving die hand in hand gaat met een minimale ecologische voetafdruk. Om aan de eisen van een BEN-woning te voldoen, moet het een E-peil hebben van E30 of lager.

In heel Europa is bouwen volgens het BEN-principe de standaard sinds 2021. Maar ook wie sinds 1 januari 2023 een huis koopt met een slechte EPC-waarde, is verplicht om de woning binnen de 5 jaar na aankoop te BENOveren. Het doel? Tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen een EPC label A hebben.

De kosten voor de overgang naar een BEN-woning

Laten we beginnen met de kosten. Het is geen geheim dat het renoveren van je huis naar een BEN-woning een behoorlijke investering vereist. Deze kosten zijn terug te vinden op verschillende posten:

  • Isolatie: Een grondige isolatie van je dak, buitenmuren, vloeren en ramen is essentieel. Afhankelijk van de huidige staat van je huis, zal dit de wellicht je grootste kostenpost zijn.
  • Energie-efficiënte systemen: Ook het installeren van een warmtepomp, vloerverwarming en een ventilatiesysteem zal een aanzienlijke kostprijs met zich meebrengen.
  • Duurzame energieopwekking: Investeren in zonnepanelen is een must om te voldoen aan de huidige EPB-eisen, maar is tegenwoordig erg betaalbaar.
  • Afwerking: Wanneer je bijvoorbeeld een oude vloer uitbreekt en vloerverwarming legt, zal je uiteraard rekening moeten houden met de kostprijs van een nieuwe vloer en andere afwerking in je gerenoveerde huis. Je kan enorm veel besparen door deze werken zelf uit te voeren of hulp in te schakelen van vrienden en familie.
  • Bijkomende kosten: Denk hierbij aan kosten voor architecten, het verkrijgen van de nodige vergunningen en potentieel bouwkundig advies.

De uiteindelijke kosten om je woning te BENOveren zijn sterk afhankelijk van de huidige staat van de woning en de te renoveren oppervlakte. Zo zal een rijhuis aanzienlijk minder kosten met zich meebrengen dan een grote, vrijstaande woning te transformeren naar een moderne woning die voldoet aan de EPB-eisen.

De baten van een BEN-woning

Nu de kosten in kaart zijn gebracht, is het tijd om de baten te belichten:

  • Energiebesparing: Je maandelijkse energierekening zal aanzienlijk lager uitvallen. Deze besparing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.
  • Comfort: Een goed geïsoleerde en geventileerde woning zorgt voor een constante temperatuur en een gezond binnenklimaat.
  • Onafhankelijkheid: Door zelf energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en prijsschommelingen.
  • Waardevermeerdering: Een BEN-woning is een toekomstbestendige investering en zal in waarde stijgen ten opzichte van niet-energiezuinige huizen.
  • Milieu: Last but not least, je draagt bij aan een beter milieu door vermindering van CO2-uitstoot.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Overheidsinitiatieven zoals subsidies en gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen kunnen de financiële drempel verlagen. Doe grondig onderzoek naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente of regio. Daarnaast zijn er ook steeds meer banken die speciale leningen aanbieden voor duurzame investeringen. Een goed advies van een financieel expert kan hierbij helpen.

BENOveren of bouwen met SITO Architecten

De overstap naar een BEN-woning is een langetermijninvestering, niet alleen in je eigen woongenot maar ook in een duurzame wereld. Met een goede planning en de juiste informatie kun je een verschil maken voor het milieu en voor je portemonnee. Twijfel je nog tussen het bouwen van een moderne woning en BENOveren? Neem contact met ons op voor een gedetailleerde kostenraming gebaseerd op jouw persoonlijke situatie, we helpen je graag met het realiseren van je droom.