InterieurOptimaliseer je ruimte met deze praktische tips

Optimaliseer je ruimte met deze praktische tips

Of je nu over een grote, moderne woning beschikt, een kleine stadswoning of een gezellig appartement: je ruimte efficiënt benutten zal je heel wat stress besparen. Neem even de tijd om na te denken over hoe je je ruimte kan optimaliseren en je hebt onmiddellijk resultaat: je woning zal rust uitstralen zonder aan functionaliteit te verliezen. We geven je hier een aantal waardevolle tips om het meeste uit je beschikbare ruimte te halen.

Doordachte ruimtelijke indeling

In deze tijden, waar ruimte steeds schaarser wordt, is het belangrijk om stil te staan bij efficiënte ontwerpen. Ook bij moderne architectuur! Denk dus na over de indeling van de ruimte om het meeste uit elke kamer te halen. Meubels en kasten op maat kunnen hierbij zeker helpen, want zo heb je geen restricties en gebruik je de beschikbare ruimte optimaal.

 

Wil je een ruimte groter laten lijken? Overweeg dan bijvoorbeeld open indelingen. Laat muren achterwege en laat ruimtes organisch in elkaar overvloeien. Gebruik eventueel een kamerscherm of boekenplanken om de kamer op te delen zonder het open gevoel te verliezen. In de keuken kan je opteren voor een keukeneiland i.p.v. een scheidingswand tussen kook- en eetgedeelte.

Zorg voor veel natuurlijk licht

Veel natuurlijk licht heeft een positief effect op je humeur en draagt bij tot beter wooncomfort en welzijn. Maar minstens even belangrijk is het gevoel van ruimtelijkheid dat je erdoor ervaart. Natuurlijk licht laat een ruimte immers helderder en groter lijken. Een trucje: kies voor meubilair in een lichte kleur en overdrijf niet met accessoires. Plaats liever een grote spiegel op een strategische plaats om het licht te weerkaatsen en een gevoel van diepte te creëren.

Ben je bezorgd over het invallend zonlicht als er veel ramen zijn in een moderne woning? Niet nodig, want er zijn tegenwoordig heel wat oplossingen die de hitte buiten houden, zoals hoogrendementsglas of een luifel.

Focus op slimme opbergruimtes

Houd bij de inrichting de stijl minimalistisch: eenvoudig, strak en functioneel. Bedenk waar je kan gebruik maken van slimme opbergruimtes om je spullen georganiseerd in bij te houden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden: meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals kasten met uitschuifbare rekken, en multifunctionele meubels om ruimte te besparen, zoals een uittrekbare eettafel of een slaapbank. En wat dacht je, voor de kinderkamer, van een hoogslaper waar je een bureau onder kan plaatsen?

Going all the way? Optimaliseer dan ook de ruimte in je kasten door gebruik te maken van een organisatiesysteem met opbergdozen of -manden. Zo heeft alles zijn vaste plaats.

Bouwen en inrichten met SITO architecten

Nog vragen over inrichting? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner om jouw woondroom te verwezenlijken.