NieuwsWaarom nog kiezen voor zonnepanelen?

Waarom nog kiezen voor zonnepanelen?

Gezien de subsidies op zonnepanelen de afgelopen jaren flink verminderd zijn, krijgen we vaak de vraag of het nog interessant is om voor zonnepanelen te kiezen. Ons antwoord is volmondig: ja! Ook in 2023 zijn er nog heel wat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen. Zonnepanelen zijn namelijk uiterst rendabel en zeer onderhoudsarm.

Kiezen voor hernieuwbare energie is als gevolg van de nieuwe renovatieverplichting een must. En door de hoge energieprijzen en schaarste van grond- en brandstoffen, is het sowieso de investering waard.  Zonnepanelen blijven de eenvoudigste en voordeligste manier om zelf groene stroom te produceren. Bovendien is de prijs van zonnepanelen nog maar een fractie van wat de prijs vroeger was.

Waarom een thuisbatterij?

Er is één nadeel aan zonnepanelen: zij kunnen de opgewekte stroom niet bewaren. Veel gezinnen zijn overdag elders, op het werk of naar school waardoor de energie die we niet direct verbruiken, verloren gaat.

Wil je de geproduceerde energie van overdag opslaan? Dat kan met een thuisbatterij, die het teveel aan energie vasthoudt. Dit voorraadje groene stroom kan je dan aanspreken op momenten dat er niet voldoende energie voorhanden is, zoals op piekmomenten of bewolkte dagen. Bovendien kan je met een thuisbatterij goedkopere stroom opslaan tijdens de daluren, om deze dan tijdens piekuren te gebruiken.

Een thuisbatterij zal je dus heel wat doen besparen op elektriciteitskosten. Heb je reeds zonnepanelen? Je kan een thuisbatterij aanschaffen voor je bestaande zonnepanelen, mits aanpassing van de omvormer. Na de afschaffing van de terugdraaiende teller is dit een ongetwijfeld een slimme investering.

Tenslotte ontvang je voor de aankoop van een thuisbatterij een premie van de Vlaamse Overheid. Dit bovenop de premie voor het plaatsen van zonnepanelen. Niets dan voordelen dus!

Thuislaadpaal voor elektrische wagen

Een andere reden om voor een thuisbatterij te kiezen, is de opmars van elektrische wagens. Steeds meer gezinnen kiezen voor een laadpaal thuis. Terecht, want je kan er je elektrische auto snel en gemakkelijk mee opladen.

Vergeet de zoektocht naar een publieke laadpaal, files en wachttijden. Met een thuislaadpaal laadt je je wagen simpelweg thuis op. Het is veilig én vlot: het opladen gaat zo’n acht tot tien keer sneller dan via een gewoon stopcontact. Combineer je een thuislaadpaal met een thuisbatterij? Dan ben je het toonbeeld van energie-efficiëntie. Zo laadt je je elektrische wagen immers op met de opgeslagen groene stroom uit je zonnepanelen. Dat is niet alleen 100% milieuvriendelijk, maar ook buitengewoon voordelig.

Bouwen en verbouwen met SITO architecten

Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? Dan neem je best contact op met een ervaren architect. Bij SITO-architecten zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we je zeker helpen in het realiseren van je droomwoning. Met onze jarenlange expertise in de bouw van BEN-woningen, zijn we alvast de geknipte partner. Zo houden we rekening met mogelijke subsidies voor je project en denken we met je mee.