NieuwsWelk dak bij een moderne woning?
architect oost-vlaanderen

Welk dak bij een moderne woning?

Wil je een moderne woning bouwen of verbouwen? Dan moet je een aantal dingen in rekening brengen, zoals een doorgedreven isolatie en het gebruik van hernieuwbare energie. Er is echter nog heel wat keuzevrijheid, zoals bijvoorbeeld in de keuze van het dak. Denk je bij een moderne woning onmiddellijk aan een plat dak? Weet dat dit zeker geen noodzakelijkheid is, want elk type dak heeft zijn charme en zijn voor-of nadelen.

Plat dak voor moderne woning

Wie moderne architectuur zegt, denkt onmiddellijk aan een plat dak. Dat heeft immers een hedendaagse uitstraling : alle technieken zitten netjes verstopt. Het strakke uiterlijk van je moderne woonst wordt niet ontsierd door dakpannen of zonnepanelen. Een eenvoudige installatie en isolatie zorgen er bovendien voor dat een plat dak gewoonlijk iets goedkoper uitkomt dan een zadeldak.

Bij SITO architecten werken we enkel met kwalitatieve materialen en de beste aannemers en vaklui. Over de waterdichting hoef je je dus geen zorgen te maken. Onze realisaties bewijzen dat een plat dak een prima keuze is voor een modern huis. Ook een lessenaarsdak of een plat dak met zichtbare helling, zorgen voor een hedendaagse en originele look.

Wat is een groendak ?

Wil je bonuspunten op vlak van duurzaamheid scoren? Overweeg dan om een groendak te plaatsen. Een groendak is letterlijk: groen op je dak! Een plat dak wordt voorzien van een substraatlaag waar vegetatie kan groeien. Met die vegetatie bedoelen we soms mossen en grassen, maar vaker nog sedum: een bepaalde soort vetplantjes.

Een groendak, of ook: daktuin, heeft heel wat voordelen. Op ecologisch vlak, gezien de planten fijnstof uit de lucht halen en voor biodiversiteit zorgen. Maar je vaart er zelf ook wel mee, want een groendak vangt water op, werkt isolerend en verkoelend in de zomer. Het kan je dus wat energie sparen, en zorgt voor een aangename leefomgeving.

Zadeldak bij moderne woning

Ook het klassieke zadeldak heeft tal van voordelen. Tegenover een complexere installatie en isolatie staat een eenvoudiger onderhoud. Op vlak van dakbedekking zijn er oneindig veel afwerkingsopties. En het grootste voordeel is uiteraard: de extra (zolder)ruimte die je dankzij een zadeldak creëert. Ook een schilddak, dat eerder trapeziumvormig is, biedt deze voordelen.

Ben je genoodzaakt om te kiezen voor een zadeldak, bijvoorbeeld bij een halfopen bebouwing? Geef je de voorkeur aan een zadeldak, gewoon omdat je dit mooier vindt? Of misschien trekt de extra ruimte je wel aan? Prima, want een zadeldak is super veelzijdig en kan heel goed passen bij een moderne woning.

 

Moderne woning bouwen met SITO

Heb je nog vragen of advies nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.