Vochtproblemen bij houtskeletbouw zijn geen uitzondering. Vocht komt voor bij alle bouwmethoden. Het is vaak de oorzaak van heel wat schade. Toch is het bij houtskeletbouw aangeraden extra alert te zijn, dit materiaal heeft namelijk een vochtgehalte hoger dan 20%. Een goede basis voor schimmels dus. Gelukkig hoeft dat, mits de juiste voorzorgsmaatregelen, geen probleem te vormen.

Zijn er veel vochtproblemen bij houtskeletbouw?

Nee, houtskeletbouw zorgt niet per definitie voor meer vochtproblemen. Het binnenskelet wordt prefab in een atelier of fabriek gebouwd. Dit is een droge omgeving. Daarnaast wordt de woning meteen geconditioneerd. Zo kan het geen vocht opnemen.

Behalve snelle droogtijden, heeft houtskeletbouw nog meer voordelen, zoals de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de bouwstijl. Hout is een natuurlijk en organisch materiaal dat lang meegaat. Natuurlijk moet het wel goed verzorgd worden. Wanneer hout niet goed beschermd wordt, kan het in contact met vocht week worden, gaan schimmelen en uiteindelijk zelfs rotten.

Is jouw huis voorzien van een houtskeletbouw of overweeg je een nieuwbouw met een houten skelet? Zorg er dan voor dat je samenwerkt met een architect met de nodige ervaring. Een bouwmeester die je met raad en daad kan bijstaan in deze bouwwijze, is de investering waard. Wil je het liever zelf doen, lees je dan voldoende in, zodat je de juiste preventieve beschermingsmaatregelen neemt.

Tips tegen vochtproblemen bij houtskeletbouw

  1. Bescherm de grond ter hoogte van de begane grond. Een goede basis is een spouwmuur met waterkering. Deze voorkomt dat het grondwater binnen in jouw muren trekt. Zo wordt het houten skelet afgeschermd van grondvocht.
  2. Installeer een degelijk ventilatiesysteem zodat vocht binnenshuis, zoals in de badkamer en keuken, niet gaat condenseren op de muren.
  3. Let op voor bouwvocht. Houtskeletbouw is een uitzonderlijk snelle manier van bouwen. Het skelet van de woning wordt gebouwd in een atelier. Hierdoor is het eindproduct normaliter meteen een droog product. Het plaatsen op de werf neemt dan slechts enkele dagen of weken in beslag. De houten constructie zit ingesloten tussen vochtwerende platen en folies. Toch is het belangrijk om alert te blijven voor de droogtijden.

Dit zijn de aandachtspunten van SITO bij houtskeletbouw

Bij SITO Architecten realiseren we al jaar en dag woningen uit houtskelet. De voordelen van deze populaire bouwmethode staan dan ook als een paal boven water: de snelheid, duurzaamheid, sterke isolatie en veelzijdigheid. Die ervaring zorgt ervoor dat we precies weten wat er moet gebeuren. Daarbij handelen we met het nodige respect voor het materiaal en hebben we veel aandacht voor isolatie, ventilatie, en luchtdichtheid. Zo voorzien we reeds in de ruwbouwfase de nodige wachtfolies (die zorgen voor continuïteit in de luchtdichtingslaag).