HoutskeletbouwHoutskeletbouw bij renovatie

Houtskeletbouw bij renovatie

Verbouwen doe je niet zomaar. Renoveren is een vak apart. Meer nog dan bij nieuwbouw, valt en staat alles bij een goed doordachte planning. Daarbij moet je de keuze maken in welke bouwstijl je wil renoveren, zoals houtskeletbouw. Maar kan houtskeletbouw bij renovatie? Bij SITO Architecten werken we met plezier met dit duurzame materiaal. En dat niet alleen omdat we er veel ervaring mee hebben.

Wat is houtskeletbouw?

Bouwen met hout is niet nieuw, al maakt de methode wel een opmars. Steeds meer mensen ontdekken terecht de voordelen van houtskeletbouw.

  • Het gaat sneller: de woning wordt grotendeels op maat ontworpen. Eenmaal ter plaatse zetten we alles in elkaar en werken we het geheel af.
  • Het is milieuvriendelijk en duurzaam: omdat bijna alles op voorhand wordt gemaakt, blijft er bijzonder weinig bouwafval achter. Bovendien is er voor een houtskeletbouw heel wat minder water nodig dan bij een traditionele bouw. Hout is natuurlijk een organisch product.
  • Het isoleert uitstekend: hout is van nature een goede isolator. De aanbouw of het gerenoveerd huis scoort conform de vereiste isolatienormen.
  • Je investeert in de toekomst.

Waarom kiezen voor houtskelet bij renovatie of aanbouw?

Ook renovaties dienen te voldoen aan de EPB-eisen. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘gewone renovatie’ en ‘ingrijpende energetische renovatie’. Jouw renovatieproject behoort tot de tweede categorie indien minstens 75% van de bestaande en/of nieuwe buitenmuren worden (na-)geïsoleerd. Die muren moeten namelijk voldoen aan normen die betrekking hebben tot thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat enzovoort.

Bij SITO Architecten denken we mee. We kijken naar wat jij wil realiseren met de renovatie en doen voorstellen op vlak van opbouw, materiaalkeuze, werkwijze, detaillering. Want met een slimme werkwijze en een houtskeletbouw kunnen we het warmteverlies bij de aanbouw of renovatie beperken tot een minimum. Onze architecten kennen de kneepjes van het vak. Of het nu gaat over een totaalrenovatie of een dakrenovatie,  met houtskeletbouw ben je zeker van een snelle renovatie (geen lang aanslepend drama), een future proof woning,  en een heerlijk comfortabel binnenklimaat.

Renoveren met hout

Bij een nieuwbouw of renovatieproject met houtskeletbouw, vervaardigt men eerst het geraamte uit hout. Dit is goed geïsoleerd en luchtdicht, helemaal volgens de nieuwe BEN-normen. Je woning bereikt dus evenzeer dat vereiste E-peil van E30. Zo wordt er in het binnenblad isolatiemateriaal aangebracht en zal men voldoende plaats voorzien voor alle nutsleidingen. Aan de buitenkant werkt men het houten geraamte af met plaatmateriaal zoals houtvezelplaat. De afwerking wordt voltooid met een gevelmateriaal naar keuze.

Langs de buitenkant merk je trouwens niet of de renovatie nu met houtskeletbouw of volgens een klassieke bouwmethode werd uitgevoerd. Wel pik je de voordelen van bouwen met hout mee. Het gaat snel, de constructie is licht, ecologisch en duurzaam.

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een ‘moderne’ bouwmethode. Vaak gaat men er daarom van uit dat de prijs van bouwen met houtskelet hoger ligt. Dat klopt niet! De korte duur van de werken op de werf – bij een nieuwbouw is de klus na 4 à 5 maanden geklaard – bespaart enorm op werkuren. Bovendien zorgt de werkwijze ervoor dat de renovatie resulteert in een lagere energiefactuur. Dat voel je op lang termijn ook in de portefeuille.

Benieuwd naar de kosten van een houtskeletbouw specifiek voor jouw renovatieplannen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.