De gevel is het visitekaartje van je woning. Het moet er goed en verzorgd uitzien. Ondanks de vele mogelijkheden blijven de meeste bouwers vandaag voor bakstenen kiezen om de gevel af te werken. Dit is zonder twijfel mooi, een goede afwerking is essentieel. Vandaag scoren voegloze gevels goed omwille van de strakke look. Twijfel jij nog over een voegloos of traditioneel gemetste gevel? We geven extra informatie en wegen de voor- en nadelen af. Zo maak je een weloverwogen keuze.

Traditioneel metselwerk

Voegloos of traditioneel gemetste gevel Er bestaan verschillende manieren waarop er traditioneel gemetseld kan worden. De algemene regel geldt echter wel dat de bakstenen worden gevoegd. Doorgaans gebruiken metselaars voegen met een dikte van 10 tot 12 mm. Zo beslaan deze gemiddeld 20 à 25% van je gevel. Het spreekt voor zich dat bij een traditioneel gemetste gevel ook de voegen mee de uitstraling van het geheel bepalen. Ze zijn bijna even aanwezig als de bakstenen. Om die reden is het aangeraden stil te staan bij de kleur van de voegen, stem de tint af op de kleur van de bakstenen. Een lichte voeg benadrukt bijvoorbeeld de kleur van een donkere steen, omgekeerd werkt ook. Het vakmanschap waarmee de gevel traditioneel gemetseld is, wordt ook zichtbaar. De voegen dienen netjes afgewerkt te worden. Een nadeel van dit soort metselwerk is dat de voegen doorgaans iets sneller verouderen dan de bakstenen. Ze vragen ook wat meer onderhoud.

Voordelen

 • Klassieke look
 • Keuze kleur van voegen
 • Goedkoper dan voegloos metselwerk

Nadelen

 • Meer onderhoud
 • Voegen en bakstenen verouderen op verschillend tempo

Voegloos metselwerk

Voegloos metselwerkTegenwoordig is een gevel zonder voegen trendy. Hierbij wordt de kleur van de bakstenen niet beïnvloed door de voegen en komt de gevel echt goed tot zijn recht. Het resultaat is een eigentijdse, strakke architectuur. De steen die je gekozen hebt komt nog meer in de picture te staan dan bij traditioneel metselwerk. Een bijkomend voordeel van een voegloze gevel is dat je er tijd mee bespaart. De woning staat minder lang in de stijgers. Bovendien zijn de voordelen niet enkel esthetisch. De gevel blijft namelijk langer schoon omdat het voegwerk sneller vuil wordt dan de gevelsteen. Het geheel zal minder snel verouderen.

Ruwweg bestaan er drie technieken om een voegloze gevel te realiseren: metselen met dunmortel, verlijmen of via traditioneel metselwerk met mortel en truweel. In dat laatste wordt er gebruik gemaakt van een speciaal type gevelsteen die traditioneel gemetst kan worden maar toch het uitzicht geeft van een gelijmde gevelsteen.

Omdat je zonder voegwerk meer bakstenen nodig hebt, zit je met een meerprijs. Doorgaans wordt er gerekend dat je zonder voegen 20% meer stenen per m² gebruikt. Daarnaast vereist de klus ook vakmanschap. Anderzijds bespaar je tijd, er zijn geen speciale hoekstenen nodig waardoor de metser sneller kan werken.

Voordelen

 • Eigentijdse look
 • Kleur van de bakstenen is intenser
 • Tijdbesparend
 • Minder onderhoud

Nadelen

 • Duurder
 • Vereist vakmanschap

Voegloos of traditioneel gemetste gevel?

De keuze is aan jou! Beiden opties hebben interessante voor- en nadelen maar het grootste verschil zit hem toch in de look. Een gevel zonder voegen sluit netjes aan bij de strakke en eigentijdse look van moderne woningen. Een traditioneel gemetste gevel daarentegen heeft een eerder klassieke uitstraling. Daarnaast is er een prijsverschil, je betaalt meer voor een voegloos exemplaar, al is de klus sneller geklaard.