Een bijna-energieneutrale woning is een nieuwbouw die geen of nauwelijks energie verbruikt. Het spreekt voor zich dat er heel wat voordelen komen kijken bij deze moderne manier van bouwen. Bovendien is iedereen die vanaf dit jaar bouwt, verplicht zich aan de BEN-principes te houden. Levert dit jou ook wat op? Uiteraard! We bespreken 10 grote voordelen van een BEN-woning.

BEN-woning: 10 voordelen

1. Lagere energiefactuur

Een BEN-woning heeft een E-peil die maximaal 30 bedraagt. Met de nieuwste isolatietechnieken zorgt men ervoor dat de woning ontzettend energiezuinig is. Daarbij moet het huis voldoen aan de EPB-eisen. Het gevolg van deze eisen is dat je veel minder energie verbruikt om je woning te verwarmen. En dat voel je in je portefeuille. Niet enkel de planeet, maar ook jouw bankrekening doet zijn voordeel aan een BEN-woning bouwen.

2. Vermindering op de onroerende voorheffing

Sinds 2021 heb je automatisch recht op een korting op de onroerende voorheffing. De grootte van die korting is afhankelijk van het jaar van de bouwaanvraag en het E-peil van jouw woning. Wie zijn bouwaanvraag indiende tussen 1 januari 2013 en 31 december 2015, heeft recht op een korting van 100% voor vijf jaar, ongeacht het E-peil van de woning. Diende of dien je een bouwaanvraag in tussen 1 januari 2016 en 31 december 2021, dan heb je recht op de volgende korting:

  • E-peil maximaal 20: 100% korting gedurende 5 jaar
  • E-peil 21 t.e.m. 30: 50% korting gedurende 5 jaar

3. Comfort

De BEN-eisen staan voor een steengoede isolatie én ventilatie. Dat betekent dat er een continue en gecontroleerde luchtcirculatie van binnen naar buiten en vice versa is, zonder dat de temperatuur in huis grote schommelingen maakt. Dit is lekker comfortabel, ongeacht het seizoen.

4. Gezond binnenklimaat

Een constante binnentemperatuur betekent ’s winters geen kille tocht van buiten langs koudebruggen en dergelijke. In de zomer heb je dan weer geen last van oververhitting. Een goede luchtcirculatie is comfortabel, maar ook vooral gezond. In een postcorona wereld is dit een van de sterke voordelen van een BEN-woning.

5. Duurzaam

Bijna-energieneutraal bouwen gebeurt vanzelfsprekend uitsluitend met duurzame materialen. Verwarmen doet men bovendien met hernieuwbare energiebronnen zoals een warmtepomp en/of zonnepanelen. Ook na het bouwen blijft dat duurzame aspect dus aanwezig. Jouw woning wordt gebouwd met respect voor haar omgeving.

6. Minder afhankelijk van fossiele brandstoffen

Wanneer we het hebben over de voordelen van een BEN-woning, kunnen we dit punt niet overslaan. Je bent namelijk véél minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor is jouw impact op het milieu beperkt, draag je je steentje bij, en blijf je gevrijwaard van eventuele onvoorspelbare gebeurtenissen op het vlak van fossiele brandstoffen.

7. Ecologisch

Milieubewust leven zit in de lift. Het is haast niet meer mogelijk om er vandaag niet bij stil te staan. Ons klimaat verandert waardoor we gedwongen worden na te denken over onze keuzes. Hoe je bouwt heeft ook een grote invloed op hoe je leeft. BEN-bouwen gebeurt met duurzame materialen, je huis verwarmen doe je vervolgens met hernieuwbare energie. Hierdoor verklein je jouw ecologische voetafdruk aanzienlijk.

8. De waarde van je huis stijgt

Ben je niet zo bezig met milieubewust leven? Klinkt het jou vooral als veel gedoe in de oren? Dan gaat dit voordeel je zeker van gedachten doen veranderen. De waarde van jouw woonst stijgt namelijk aanzienlijk. Het zijn geen loze investeringen, maar het is een noodzaak. Zeker nu BEN-bouwen sinds 2021 verplicht is, kan je niet achterblijven. Een BEN-woning is een future-proof investering.

9. Voordelig BEN-krediet

De financiële voordelen houden niet op. De meeste grote banken bieden vandaag een erg interessant BEN-krediet aan. Op die manier moedigen ze burgers aan om bijna-energieneutraal te bouwen. De voordelen verschillen van bank tot bank. Zo ontvang je bijvoorbeeld een rentevoordeel in de vorm van een voorwaardelijke korting op de interestvoet, wordt de terugbetalingscapaciteit afgestemd op de geschatte energiebesparing, wordt er bij een verhoogde leningsquotiteit geen rentetoeslag aangerekend enzovoort. Sommige banken werken ook met de volgende stelling: hoe energiezuiniger jouw woning, hoe voordeliger het tarief dat je ontvangt. Dit wordt dan bepaald op basis van het E-peil. Ga jij BEN-bouwen? Informeer zeker bij verschillende banken naar hun BEN-krediet.

10. Investeringen betalen zichzelf terug

De kosten die je maakt bij het bouwen van een bijna-energieneutrale woning betalen zichzelf terug. We sommen de financiële voordelen van een BEN-woning even op:

  • Lenen aan een voordelig BEN-krediet
  • Premies en subsidies
  • Korting op de onroerende voorheffing
  • Lagere energiefactuur
  • De marktwaarde van je huis stijgt

Op middellange termijn zijn jouw investeringskosten weer terugbetaald.