BEN woningenPlannen van een BEN-woning: belangrijke stappen

Plannen van een BEN-woning: belangrijke stappen

BEN-woning bouwen

Al een aantal jaren is het bouwen van een BEN-woning verplicht bij nieuwbouw. Het is één van de maatregelen om met z’n allen ons steentje bij te dragen en onze impact op het milieu beperken. Uiteraard hangt daar ook een mooi financieel voordeel aan vast: dankzij een goede isolatie en efficiënte koeling en verwarming, bespaar je heel wat op je energiefactuur. In een Bijna Energieneutrale woning wek je immers ongeveer evenveel groene energie op als je verbruikt. Plannen om een BEN-woning te bouwen? Lees dan hier welke belangrijke stappen je dient te nemen in het realiseren van je woondroom.

 

Plannen van een BEN woning

Kijk je uit naar een nieuwe stek, een woning die helemaal de jouwe is? Goede keuze! Hou bij het plannen van een BEN-woning in België rekening met belangrijke stappen die je moet nemen om aan de geldende normen en voorschriften te voldoen.

Ontwerp en planning

De sleutel tot een goede start: werk samen met een architect die bekend is met energiezuinige en duurzame bouwmethoden. Die dient uiteraard op de hoogte te zijn van de meest recente bouwvoorschriften. SITO architecten heeft hierin een jarenlange ervaring en bracht al overal in België unieke BEN-projecten tot een goed einde.

Benieuwd naar onze werkwijze? Tijdens een eerste kennismakingsgesprek overlopen we steeds eerst de mogelijkheden. We bespreken je wensen en behoeften voor de woning, inclusief de lay-out, het ontwerp en de energie-efficiëntie.

Vergunningen

Voordat je aan de bouw begint, dien je de nodige bouwvergunningen en goedkeuringen intijds aan te vragen en te verkrijgen. Deze vergunningsprocedure is een erg belangrijke stap bij het plannen van je BEN-woning. Naast de bouwaanvraag zijn er nog een aantal formaliteiten, zoals een EPB-verslag, ventilatieplan en een grondsondering – wat essentieel is voor de stabiliteit van je woning.

Werk je met SITO architecten samen? Dan kan je op beide oren slapen, want wij brengen dit voor jou in orde.

Normen en voorwaarden

Om te kunnen spreken van een BEN-woning, dien je aan een aantal voorschriften te voldoen wat betreft isolatie (E-peil en S-peil) en groene energie. Om te voldoen aan de EPB-eisen moet sinds 2023 minimum 25kWh/m² van de gebruikte energie uit hernieuwbare energie te bestaan. Daarnaast dient je woning een E-peil van maximum E30 te hebben. Verlies deze normen en voorwaarden bij het plannen van je BEN-woning niet uit het oog.

Je architect houdt hier rekening mee bij het ontwerp van de woning. Zo helpen we je om een energiezuinige woning te bouwen die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook op lange termijn geld zal besparen op energiekosten.

 

BEN-woning bouwen met SITO architecten

Klaar voor de toekomst? Dan ben je overtuigd van de voordelen van een BEN-woning. Laat je van bij de start van je plannen door een architect bijstaan. Er is wat studiewerk aan BEN-woningen en jaarlijks veranderen de normen. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise in de bouw van BEN-woningen. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner die bij jou en je BEN-project past. Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een kennismakingsgesprek.