Energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen

Energiezuinig bouwen is vandaag verplicht. Dat is goed, want we moeten op een doordachte manier omgaan met de energiebronnen die we hebben. Ga jij binnenkort bouwen of renoveren? Dan doe je er goed aan een beroep te doen op een architect die vertrouwd is met energieneutraal bouwen. Wie kiest voor SITO Architecten kan alvast op beide oren slapen.

Bijna energieneutraal bouwen

Sinds 1 januari 2021 kan je er niet meer onderuit: BEN-bouwen is verplicht. Wie vandaag een nieuwbouw zet, of zijn woning renoveert, moet zich dus houden aan strenge energievoorschriften. Dat bijna-energieneutraal bouwen gaat over de materialen die gebruikt worden, maar stelt ook eisen wat betreft isolatie en ventilatie. Ruwweg komt het hier op neer:

  • Het E-peil is hoogstens E30 of lager
  • De woning is optimaal geïsoleerd
  • Er werd ventilatie voorzien
  • Minstens een deel van de energie wordt gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen

Hoe verloopt BEN-bouwen?

Energievoorschriften schrikken mensen wel eens af. Daarnaast wordt er ook wel eens gedacht dat wie architecturale vrijheid wilt tijdens het bouwen, niet aan het energiebewuste verhaal moet beginnen. Dat is onterecht. Ook een duurzame woning kan volledig aan jouw persoonlijke voorkeur voldoen.

Het is echter wel aangeraden samen te werken met een architect die ervaring heeft met het BEN-gebeuren. Bij SITO Architecten kunnen we u die zekerheid alvast geven. Wij bouwden energieneutrale woningen, jaren voordat het verplicht werd. Hierdoor deden we bergen ervaring en hopen kennis op.

ben-bouwen met sito architecten

Energiebewust bouwen begint vanaf de ontwerpfase. Verschillende elementen spelen een rol in hoe efficiënt een woning omspringt met energie. Zo zal de vorm van jouw huis een belangrijke impact hebben. Kies je voor SITO Architecten, dan kan je rekenen op een uitgebreid plaatsbezoek en kennismakingsgesprek waarin we al jouw eisen, wensen en budget bespreken. Op basis van dit eerste gesprek bezorgen wij u een ereloonvoorstel op maat van uw mensen. Na uw akkoord gaan wij aan de slag met een voorontwerp op maat. Ieder ontwerp is uniek, verwacht bij ons geen standaardplannen maar wel concepten die bij jou passen.

Denk daarnaast bijvoorbeeld aan houtskeletbouw als manier om duurzaam te bouwen. Door te kiezen voor dit natuurlijke en uiterst duurzame materiaal bewijs je de natuur een dienst. SITO Architecten is gespecialiseerd in houtskeletbouw. Voor jouw project werken we uitsluitend met verantwoord geproduceerd naaldhout uit Europa.

Het belang van de materiaalkeuze trekken we door naar de rest van de woning. Door te kiezen voor thermisch glas en hoogwaardig isolatiemateriaal blijft jouw woning warm in de winter en koel in de zomer. En daar houdt het niet op want SITO kan ook de volledige afwerking van je duurzame woning verzorgen. Daarvoor werken we met een interieur architect die dezelfde energiebewuste mindset heeft.

Is energiezuinig bouwen duur?

Wil je energiezuinig bouwen, dan investeer je in de toekomst van je woning en van de planeet. De kosten die je maakt voor degelijke isolatieventilatiethermisch glas en duurzame energiebronnen, verdien je op lange termijn terug. Want een duurzame woning, dat voel je in je energiefactuur. Door het bewuste gebruik van materialen zal je namelijk aanzienlijk minder verbruiken.

Vergeet niet dat je voor de duurzame investeringen een ruime korting op de onroerende voorheffing ontvangt. Haal je een E-peil van minder dan E30, dan krijg je gedurende 5 jaar 50% korting. Blijf je onder de E20, dan is dat zelfs 100% korting (dit wel afhankelijk van het moment waarop je de bouwaanvraag doet).

Bovendien is energiezuinig bouwen een slimme marktinvestering. Je verhoogt de waarde van jouw woning aanzienlijk. Bij een doorverkoop zal het meer waard zijn, want deze woning is klaar voor de toekomst.

Aan de slag met energiezuinig bouwen?

Heb jij interesse in een energiebewuste woning waar het aangenaam vertoeven is? SITO Architecten bewees in het verleden al over de kneepjes van het vak te beschikken: wij bouwen moderne woningen en indrukwekkende persoonlijke pareltjes, geheel volgens de huidige BEN-normen.

Neem gerust contact met ons op voor een eerste kennismaking. Voor je het weet, zitten we aan de tekentafel voor jouw energiezuinige nieuwbouw of future proof totaalrenovatie.

Ook voor mij?

Er wordt wel eens gedacht dat wie met een beperkt budget bouwt of wie volledige architecturale vrijheid wil niet aan energieneutraal bouwen moet beginnen. Maar niets is minder waar. Wie een blik werpt op onze referenties ziet meteen dat duurzame woningen volledig kunnen voldoen aan de wensen van de bouwheer.

Kies je voor SITO Architechten, dan kan je rekenen op een uitgebreid plaatsbezoek en kennismakingsgesprek waarin we al jouw eisen, wensen en budget bespreken. Op basis van dit eerste gesprek bezorgen wij u een ereloonvoorstel op maat van uw mensen. Na uw akkoord gaan wij aan de slag met een voorontwerp op maat. Ieder ontwerp is uniek, verwacht bij ons geen standaardplannen maar wel concepten die bij jou passen.

Pas als het voorontwerp helemaal goed zit gaan we verder met het uittekenen van de technische plannen, indienen van de bouwaanvraag en andere administratieve verplichtingen. Natuurlijk volgen wij jouw energieneutraal bouwproject van A tot Z op.

Tenslotte zorgen we voor de voorlopige oplevering van de woning en nemen we onze 10-jarige aansprakelijkheid op. Maar daar houdt het niet op want SITO Architecten kunnen ook de volledige afwerking van je duurzame woning verzorgen. Daarvoor werken we met een interieur architect die dezelfde energiebewuste mindset heeft.

Wil je meer weten over energieneutraal bouwen met SITO Architecten of wil je onze referenties van naderbij bekijken? Neem vandaag nog contact op voor het maken van een afspraak. Je bent van harte welkom op ons kantoor. Heb je verbouwplannen? Dan komen wij graag bij je langs om een inschatting van de situatie te maken.

Interieurarchitect