MaterialenGevelbekleding: welke materialen zijn mogelijk?
Houtskeletbouw

Gevelbekleding: welke materialen zijn mogelijk?

Bij de bouw of verbouwing van een woning zijn heel wat mogelijkheden en dus ook keuzes te maken. Waar je na de isolatie dient bij stil te staan, is de gevelbekleding. Niet onbelangrijk, want de gevel bepaalt voor een groot deel het uitzicht van je woning.

Welke gevelbekledingen zijn er?

Er zijn enorm veel mogelijke materialen om een gevel mee af te werken. Elk hebben ze bepaalde eigenschappen en hun voor- en nadelen. Dankzij zo’n uitgebreide keuze, zal je ongetwijfeld een geschikte gevelbekleding vinden die binnen je smaak en de stijl van de woning past. Zo wordt bij moderne woningen vaak gevelbepleistering of crepi gebruikt. Een houten gevel zorgt dan weer voor een natuurlijk uitzicht. Ook de klassieke gevelsteen blijft onverminderd populair, mede dankzij de enorme waaier aan keuzemogelijkheden.

Ben je wel een trendsetter? Dan heb je vast al gehoord van een aluminium gevel. Deze afwerking wint de laatste jaren aan populariteit bij particuliere woningen. Ook panelen in HPL hogedruklaminaat, beter bekend als Trespa©, bieden eindeloos veel mogelijkheden en een strakke, hedendaagse look.

Welke gevelbekleding voor een moderne woning?

Ben je fan van een moderne woning, dan gaat je voorkeur vermoedelijk uit naar een strakke afwerking. Dat kan je bekomen met crepi of  gevelbepleistering. Het geeft je buitenmuren een egale afwerking en een modern uitzicht. Er is keuze tussen verschillende texturen en eindeloos veel kleuren. En met een waterafstotende behandeling blijven je crepi buitenmuren extra lang schoon.

Een andere optie is: werken met aluminium. Tot nu toe was dit een populair gevelmateriaal voor bedrijven, maar meer en meer particulieren zijn gewonnnen door de voordelen van aluminium. Het is namelijk een superlicht maar duurzaam materiaal: aluminium zal niet roesten en is zeer onderhoudsarm. Wil je naast een eigentijdse ook een originele gevel? Dan raden we Alinel aan: aluminium profielen die zorgen voor een strak lijnenspel.

Welke mogelijke gevelmaterialen zijn er nog?

Heb je een klassiekere afwerking voor ogen, of ben je niet te vinden voor crepi of aluminium?  Een houten gevel kan een prima optie zijn. Hout heeft immers een warme, natuurlijke uitstraling en geeft persoonlijkheid aan je woning. Heel wat houtsoorten zijn geschikt als gevelafwerking, denk maar aan ecologische houtsoorten zoals Thermo Essen, Siberisch Lariks, Accoya, …

Ben je een creatieveling die wel out-of-the-box durft te denken? Misschien heb je dan wel interesse in gevelpanelen. Hiermee zijn er oneindig veel ontwerpmogelijkheden. Er bestaan Trespa©-panelen met bijzondere texturen, een metallic effect, die het licht reflecteren, en zo veel meer. Je creëert steeds een uniek effect. Bovendien hebben Trespa©-panelen een lange levensduur en hoge kwaliteit.

Laat ons tenslotte de klassieke gevelsteen niet vergeten, want hiermee kan je werkelijk alle kanten uit. Bakstenen bestaan er in alle maten en afwerkingen, van ruw tot strak.  Klassiek of modern: er is een geschikte gevelsteen voor iedere stijl.