NieuwsVerplicht verwarmen op lage temperatuur vanaf 2023

Verplicht verwarmen op lage temperatuur vanaf 2023

In 2023 vonden heel wat veranderingen plaats op de huizenmarkt. Ook wie in 2023 een nieuwbouwwoning wil bouwen, dient rekening te houden met een aantal strenge maatregelen omtrent energieverbruik en energie-efficiëntie. Want voor nieuwbouw wordt de focus blijvend gelegd op milieubewuste en energiezuinige aanpassingen.

Wat is een verwarming op lage temperatuur?

Een verwarming op lage temperatuur is een moderne manier van verwarmen. Hierbij heeft het water in de buizen van het verwarmingssysteem 35°C tot maximum 55°C. Dat in tegenstelling tot klassieke, oudere verwarmingssystemen, waar de temperatuur oploopt tot 80°C. De term slaat m.a.w. op de lagere temperatuur van het water in het verwarmingssysteem, die uiteraard ook zorgt voor een lager energieverbruik.

De techniek van verwarmen op lage temperatuur kan in combinatie met systemen die veel warmte kunnen afgeven. Denk maar aan vloerverwarming, ventilo-convectoren of eventueel ook aangepaste radiotoren en muurverwarming. Het is deze manier van verwarmen die vanaf dit jaar verplicht is bij nieuwbouw.

Verplicht verwarmen op lage temperatuur

Vanaf 1 januari 2023 is er in een nieuwbouw met bouwaanvraag een nieuwe verplichting binnen de EPB-wetgeving: verplicht verwarmen op lage temperatuur. De nieuwe regel houdt in dat de vertrektemperatuur van het warmteafgiftesysteem maximum 45°C. mag zijn.

Waarom deze verplichting? Alles draait om energie-efficiëntie. Bovenal zijn de huidige maatregelen toekomstgericht. Overschakelen op een lagetemperatuurverwarming zorgt ervoor dat je later probleemloos kan overschakelen op een duurzame opwekker, zoals een warmtepomp. Je kan voorlopig dus nog gerust kiezen kiezen voor een hybride systeem of voor een gasketel, en later nog extra aanpassingen doen. Wordt hier geen rekening mee gehouden? Reken dan op een boete in de vorm van een strenger E-peil.

 

Voordelen van lagetemperatuurverwarming

Lagetemperatuurverwarming is de toekomst: een lager verbruik is prioritair voor het milieu én onze portemonnee. De eerste stap is uiteraard altijd een doorgedreven isolatie. Wie voor een goede isolatie zorgt, zal met een verwarming op lage temperatuur zijn woning erg zuinig verwarmen. En geen zorgen, ook in de winter bereik je met een lagetemperatuurverwarming een aangename kamertemperatuur, mits een goed geïsoleerd huis.

Bouwen en verbouwen met SITO architecten

Denk je toekomstgericht, en ook aan je bduget? Van energiezuinige keuzes hoeven we je vast niet te overtuigen. Onze tip? Laat je bij het bouwen en verbouwen van je woning door een architect bijstaan. Er is wat studiewerk aan verbonden en de wetgeving worden steeds strenger.

Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise in de bouw van BEN-woningen. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner om jouw woondroom te verwezenlijken.

Weet je graag meer over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.