Een huis bouwen is een grote investering. Bij de bouw van een huis betaal je voor de gebruikte bouwmaterialen, de werkuren van de arbeiders en de tijd van de architect. Het ereloon van de architect lijkt daarbij vaak de minst duidelijke factor. We lichten graag het ereloon architect verder toe.

Duidelijk en vooraf bepaald ereloon architect

Tegenwoordig heeft een architect geen opgelegde richtlijnen die het ereloon bepalen. Dit betekent dat de architect zijn ereloon volledig zelf bepaalt. De afwezigheid van wetgeving zorgt voor heel wat onduidelijkheid bij mensen die willen bouwen. Het zorgt er gelukkig ook voor dat de vrije markt kan spelen en prijzen dus niet de pan uit swingen. Dit geldt zowel voor renovaties als nieuwbouwprojecten.

Door de afwezigheid van strikte regelgeving is het des te belangrijker om goede afspraken te maken. Bij SITO Architecten nemen we daarom altijd de tijd om met jou samen te zitten. In onze werkwijze bespreken we op voorhand jouw plannen en het budget dat je voorziet.

Wij maken een inschatting van de uren die we zullen nodig hebben om jouw project af te werken. Op basis daarvan bepalen we een vast forfaitair bedrag. Dit is ons ereloon als architect. Wanneer je samenwerkt met SITO Architecten weet je dus altijd op voorhand waar je aan toe bent. Wij houden rekening met je budget en geven jou een prijs.

Ereloon architect betalen in schijven

Het ereloon van de architect betaal je naargelang de vorderingen van de werken. We delen het totale bedrag op in verschillende schijven. Je betaalt dus nooit voor werken die nog niet zijn uitgevoerd.

Bij SITO Architecten zit de opvolging van de werken mee in de prijs. Loopt het project om de een of andere reden vertraging op dan betaal je hiervoor geen extra kosten. De afspraken die we maken leven we ook na.

Wij zullen jou steeds een heel concreet prijsvoorstel doen met betrekking tot het ereloon architect. Op het internet circuleren verschillende tarieven per vierkante meter. Alles is echter afhankelijk van jouw wensen. Bepaalde voorkeuren zullen resulteren in meer werk en bijgevolg een hogere factuur van de architect. Energieneutraal bouwen is bijvoorbeeld het overwegen waard maar vergt ook meer tijd. Advies op maat is onmisbaar en kan niet zomaar vervangen worden door een vaste prijs per vierkante meter.

Wil je echt weten hoeveel een architect jou zou kosten? Kom dan zeker eens met ons praten. We maken graag een schatting van de kosten voor jouw specifieke project.