Een moderne BEN woning bouwen? We willen allemaal ons droomhuis realiseren binnen het beschikbare budget. Maar hoeveel budget heb je nodig voor jouw project? Met andere woorden: hoeveel kost een huis bouwen nu precies? Die vraag is niet op 1-2-3 te beantwoorden, maar we geven je graag wat tips en advies mee in dit blogbericht.

Hoeveel kost een huis bouwen – een overzicht

De kostprijs van bouwen wordt beïnvloed door tal van factoren. Uiteraard is de grootte van de woning van belang, maar ook de eisen die je zelf stelt. Wil je bijvoorbeeld een huis met een grote kelder, dan zal dat doorwegen in de bouwprijs. Maar ook de materialen waarmee je het huis wil afwerken bepalen een deel van de bouwkost.

Ook de bouwgrond neemt een behoorlijke hap uit je budget. En dat heeft niet alleen met de grootte of de ligging te maken. Ligt de grond op een hellend terrein of biedt de ondergrond weinig stabiliteit? Dat zie je misschien niet op het eerste gezicht, maar heeft wel een invloed op de voorbereidingswerken om jouw bouwgrond bouwklaar te maken.

Ga je een bouwbudget opstellen dan zijn er in feite 3 elementen die de totale kostprijs om te bouwen bepalen:

  • De gebruikte materialen, zowel voor ruwbouw als voor afwerking. Het zijn vooral de afwerkingsmaterialen zoals vloer, keuken, maar ook sanitair, verwarming,… waarmee je zelf grotendeels dit budget in de hand hebt. Maar houd er ook rekening mee dat betere isolatie, zuinigere toestellen en investeren in duurzame energiebronnen iets duurder zijn bij de aanschaf en je nadien een toch een lagere energiefactuur
  • De werkuren van aannemer, loodgieter, dakwerker,… Ook hier kunnen grote verschillen zijn. Laat je architect dus zeker de offertes nakijken. Hoe complexer de constructie, hoe hoger de prijs.
  • Erelonen en nutsvoorzieningen: dit zijn de notariskosten, aansluitingen op elektriciteit, gas,… en het ereloon van de architect. Spreek hiervoor vooraf een vast bedrag af met je architect. Ga je over je voorziene bouwbudget dan stijgt het ereloon niet automatisch mee.

Hoeveel kost een huist bouwen? Dat kunnen we dus niet zomaar zeggen. Veel hangt af van je eigen wensen en eisen. Maar voor een gemiddelde woning mag je een budget van €1300/m² à €1700/m² tellen, zonder bouwgrond.

Kiezen voor houtskeletbouw of traditionele nieuwbouw?

We krijgen wel vaker de vraag of houtskeletbouw goedkoper is dan traditionele nieuwbouw. En ook die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Al zijn er wel verschillen die de keuze voor één van beiden vereenvoudigen. En dat heeft niet alleen met de materialen te maken.

In principe is de kostprijs om te bouwen met houtskelet min of meer dezelfde dan die voor traditioneel metselwerk. Toch kan houtskeletbouw voor het totale project goedkoper uitkomen. We sommen de belangrijkste zaken even voor je op:

  • Hoewel de kostprijs per m² ongeveer dezelfde is gaat bouwen met houtskelet tot de helft sneller. Huur je nog een woning of appartement tijdens het bouwproces, dan zal je die bij houtskeletbouw sneller kunnen opzeggen.
  • Een woning in hout is lichter dan een woning in traditionele steen. Is je bouwgrond minder stabiel, dan zal je bij houtskeletbouw minder moeten investeren in het bouwklaar maken van de grond.
  • Hout heeft een hoge isolatiewaarde waardoor je woning nadien minder energie nodig heeft om ze te verwarmen. Daardoor zakt je energiefactuur. Duurzaam én goed voor je portemonnee. Bij houtskeletbouw wordt overigens veel minder energie en water verbruikt bij de opbouw.

Hoeveel kost een huis bouwen? Dat hangt dus af van een heleboel factoren. Wil je een goede inschatting over wat je met jouw budget kan realiseren, maak een afspraak en kom je project bespreken in ons architectenkantoor te Ninove.