NieuwsHoeveel kost de afwerking van een huis?

Hoeveel kost de afwerking van een huis?

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan zijn er verschillende opties: bouwen, verbouwen, sleutel-op-de-deur … Ook een casco woning behoort tot de mogelijkheden: je kiest er dan voor om je woning naar eigen smaak zelf in te richten, eventueel met  de hulp van een interieurarchitect. We zetten de voor- en nadelen en ook de kostprijs voor de binnenafwerking even op een rijtje.

Wat is de kostprijs van een casco woning?

In sommige gevallen kan je een nieuwbouwwoning casco aankopen: dat wil zeggen dat deze wind- en waterdicht is. Je koopt m.a.w. het geraamte van je woning: met buitenafwerking maar zonder binnenafwerking. Het grote voordeel is dat je zo’n huis of appartement volledig naar je eigen smaak (en budget) zal kunnen inrichten. Hou dan echter wel rekening met de mogelijke kosten die hiermee gepaard gaan en ga goed na welke werken nog dienen uitgevoerd te worden. Is de woning bijvoorbeeld reeds goed geïsoleerd?

De kostprijs van een casco woning bedraagt zo 50-60% van de totale bouwkost. Je kan dan verwachten dat de binnenafwerking ongeveer 25-30% van de bouwkosten van die woning uitmaakt. Dit omvat de kosten van de vloeren, wandafwerking, plafonds, deuren, trappen en inrichting van de keuken, badkamer en toiletten. Daarnaast bedragen de technische installaties, zoals elektriciteit, verwarming en ventilatie, zo’n 15-20%.

Om je woning dus naar een goed niveau te krijgen, met alle moderne voorzieningen, zal de totale afwerking van een ruwbouwwoning m.a.w. zo’n 40-50% van de totale bouwkost bedragen.

architect oost-vlaanderen

Hoeveel kost de binnenafwerking van een woning?

Wat zijn de kosten van de binnenafwerking van een nieuwbouwwoning? Een terechte vraag, al is er geen eenduidig antwoord. De totaalprijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het type afwerking dat je kiest, kan een groot prijsverschil geven. Zo is parket bijvoorbeeld tot vier keer duurder dan een laminaatvloer. Bovendien zijn er vandaag de dag heel wat mogelijkheden en extra’s, zoals zonwering, behandelingen voor meer onderhoudsgemak in de badkamer, inbouwtoestellen in de keuken, domotica, enzovoort.

Onze tip bij het inrichten van een casco woning? Het is belangrijk om je budget vooraf te bepalen en dit eventueel te bespreken met een architect of interieurontwerper. Zo krijg je een advies op maat, dat binnen je budget past. Een interieurarchitect zal je bovendien ook bruikbare tips kunnen geven rond comfort en esthetiek, en je aan praktische zaken herinneren – zoals het indienen van je EPB-aangifte.

 

Bouwen en inrichten met SITO architecten

Weet je graag meer over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner om jouw woondroom te verwezenlijken.