InterieurVloerafwerking: welke mogelijkheden zijn er?

Vloerafwerking: welke mogelijkheden zijn er?

De vloerafwerking in je woning is geen onbelangrijke keuze die je bij een verbouwing of nieuwbouw dient te maken. Het is immers een grote oppervlakte die de sfeer van de woning kan bepalen. Ook naar onderhoud toe is het aan te raden om een doordachte keuze te maken.

Welke afwerkingsmogelijkheden voor vloeren zijn er?

Er zijn heel wat afwerkingsmogelijkheden voor vloeren. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Je zal dus moeten afwegen welke vloerafwerking het best binnen je persoonlijke smaak en voorkeur past.

  1. Tegels

Tegels zijn duurzaam en bestaan in verschillende materialen. Er is een enorme keuze aan vloertegels. Denk aan keramiek en natuursteen zoals marmer, graniet en travertijn. Tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen je interieur omvormen tot een klassevolle ruimte. Keramische tegels zijn bovendien bijzonder budgetvriendelijk. Een nadeel? Ze kunnen koud aanvoelen en kunnen breken als er iets zwaars op valt.

  1. Hout

Houten vloeren voelen warm en gezellig aan. Ze geven een natuurlijke uitstraling aan een kamer en passen binnen elk type interieur. We onderscheiden grofweg twee soorten: een parketvloer uit massief hout en laminaat. Deze laatste is veel onderhoudsarmer. Massieve houten vloeren kunnen namelijk gevoelig zijn voor krassen en vlekken, en dien je regelmatig te behandelen met olie of wax.

  1. Gietvloer

Een gietvloer is een naadloze vloerafwerking, bestaande uit PU, epoxy of cement. Een gietvloer wordt in verschillende lagen aangebracht, afhankelijk van het type, en is daardoor bijzonder slijtvast. In woningen wordt het vaakst gekozen voor een PU-gietvloer (polyurethaan).

Welke vloerafwerking voor een moderne woning?

Voor een moderne woning verkiezen we logischerwijs een strakke vloerafwerking. Dat effect kan je gemakkelijkst bekomen met een gietvloer uit kunsthars: die geeft je interieur een eigentijdse look. Er is bovendien keuze tussen eindeloos veel kleuren en schakeringen.

Een polyutheraan gietvloer is duurzaam en kan tientallen jaren meegaan zonder te verslijten. Ook het onderhoudsgemak is een belangrijk argument. Dankzij het egale ontwerp kan een gietvloer gemakkelijk gereinigd worden. Er zijn bovendien geen voegen of kieren waarin vuil zich kan ophopen. Gietvloeren zijn bestand tegen de meeste reinigingsmiddelen en chemicaliën, en vallen bovendien prima te combineren met vloerverwarming. Ook bij renovaties behoort een gietvloer tot de mogelijkheden!

 

Welke mogelijkheden voor vloerafwerking zijn er nog?

De laatste jaren zijn vinylvloeren aan een opmars bezig. En terecht, want vinyl is een uiterst duurzaam materiaal. De nieuwste vinylvloeren zijn van hoge kwaliteit. Je vindt ze bovendien in alle soorten afwerkingen, zoals een tegelmotief of een hout- of betonlook. Voornamelijk bij renovaties kan dit dus een prima keuze zijn.

Heb je een klassiek interieur voor ogen? Of een Scandinavische look? Dan is kurk wellicht iets voor jou. Kurk is een milieuvriendelijk én hypoallergeen alternatief voor andere soorten vloeren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en voelt warm en comfortabel aan. En als bonuspunt: kurk is sterk geluidsisolerend.

Bouwen en verbouwen met SITO architecten

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten vloerafwerkingen die beschikbaar zijn. Het kiezen van de juiste vloerafwerking hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de ruimte, het budget, de gewenste stijl, duurzaamheid en onderhoudsgemak.

Weet je graag meer over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner om jouw woondroom te verwezenlijken.