Wie gaat bouwen of verbouwen wil natuurlijk een goede architect die zijn of haar droomhuis kan realiseren binnen het beschikbare budget. Maak je de rekensom dan houd je alvast ook rekening met ereloon van je architect. Maar hoeveel kost een architect eigenlijk? En welke service mag je daarvoor verwachten? Lees er meer over in deze blog.

Hoeveel kost een architect?

Vandaag zijn er eigenlijk geen regels die de kostprijs van een architect vastleggen. Iedereen is dus vrij om te bepalen hoe het ereloon wordt berekend. Heel wat architecten kiezen voor een ereloon als percentage van de totale prijs van het project, meestal ergens tussen 7 en 15% van het volledige bouwbudget. Dat wil zeggen dat de prijs van de architect stijgt wanneer het voorziene budget wordt overschreden.

Daardoor komen veel bouwheren voor onaangename verrassingen te staan. Om dat te voorkomen kiezen we er bij SITO Architecten voor om onze kostprijs vooraf af te spreken in een vast budget. Loopt de totale bouwprijs op of duurt het project langer dan voorzien, dan heeft ons ereloon geen invloed op jouw budget.

Vaste kostprijs architect

Wil je weten wat een architect kost dan leggen we je graag uit hoe wij ons ereloon bepalen. Bij Sito Architecten berekenen we de kostprijs op basis van het aantal werkuren dat we voor jouw bouwproject nodig hebben.

Zo zullen complexe technische constructies waarvoor meer tekenwerk en haalbaarheidsstudies nodig zijn voor ons belangrijker zijn dan de kostprijs van de materialen. Kies jij nadien voor een uitvoering met duurdere producten dan houden wij toch onze vaste kostprijs voor de architect.

Ook renovaties zullen doorgaans complexer zijn dan nieuwbouw, wat een invloed heeft op het aantal uren voor de architect. En natuurlijk hangt veel af van de opvolging die je van ons verwacht. Wij kunnen jouw project opvolgen tot ruwbouw winddicht of tot en met de volledige afwerking van de woning. In dat laatste geval ligt ons aantal werkuren ook hoger.

Bij ons architectenbureau hangt de kost van de architect dus helemaal af van jouw individuele project. Die leggen we vast voor we van start gaan en blijft behouden tijdens het hele proces. Zo werken we transparant en vermijden we onaangename bijkomende kosten voor jou.

Wil je meer weten over de kostprijs architect bij Sito Architecten? Neem dan zeker contact op voor een kennismakingsgesprek. Wij doen voor jouw bouwproject een vrijblijvend voorstel!