Premies voor nieuwbouw

Kijk je er naar uit om jouw nieuwe woonst helemaal naar jouw eigen wensen in te richten? Of heb je de ideale locatie gevonden in de vorm van een bouwgrond? Dan is een nieuwbouwwoning voor jou. Je merkte vast al dat er voor nieuwbouw een pak minder premies voor BEN-woningen worden uitgereikt dan voor renovaties. Laat je dat echter niet tegenhouden om een energiezuinige woning te bouwen. Bij SITO-architecten staan we je graag bij in de ontwikkeling van je woonproject.

BEN-eisen voor 2022

Sinds 2020 dien je voor een nieuwbouwwoning  rekening te houden met de zogenaamde BEN-eisen. ‘BEN’ staat voor bijna-energieneutraal bouwen en is verplicht voor alle bouwaanvragen. De nieuwe BEN-eisen voor 2022 verlangen een E-peil van maximum 30 en een S-peil van 28 of lager.

Het E-peil vertelt hoe goed een gebouw scoort op vlak van energie. Hoe lager het E-peil, hoe energie-efficiënter de woning. Dat scheelt niet alleen op je maandelijkse energiefactuur, maar ook op jouw volgende belastingbrief. Onder bepaalde voorwaarden krijg je namelijk een percentage van de onroerende voorheffing in mindering.

Korting op onroerende voorheffing

Is het E-peil van je nieuwbouwwoning lager dan de norm, dan word je door de overheid beloond om een energiezuinige woning te bouwen. Dat gebeurt in de vorm van een korting op de onroerende voorheffing van je woning.

Deze korting is een percentage van de onroerende voorheffing en wordt gedurende een aantal jaar toegekend. Dat gebeurt automatisch op het aanslagbiljet van het jaar nadat de bouwaanvraag werd ingediend. De korting ligt tussen de 50% en 100% gedurende vijf jaar.

Is er invloed op het kadastraal inkomen?

De onroerende voorheffing en het kadastraal inkomen worden vaak in één adem genoemd. Terecht, want het ene wordt berekend op basis van het andere. Het is echter zo dat het kadastraal inkomen nog steeds berekend wordt volgens de huurwaarde uit 1975. Op dat moment waren isolatie en hernieuwbare energie nog geen criterium.

Investeren in de energie-efficiëntie van je woning beïnvloedt het kadastraal inkomen dus niet. Een verhoging betekent dus geen hogere belastingen!

Besparen met een BEN-woning

Een BEN-woning gebruikt bijzonder weinig energie. De energie die nodig is, komt hoofdzakelijk uit groene energiebronnen. Dat is een goede investering voor het milieu én voor jouw portemonnee. Want naast een energiebesparing, zal de waarde van jouw woning ook navenant stijgen. Hoe lager het E-peil, hoe meer voordelen dus.

Bouwen met SITO architecten

Heb je plannen om een BEN-woning te bouwen? Dan neem je best contact op met een architect. Bij SITO-architecten kunnen we je zeker helpen in het realiseren van je droomwoning. Met onze jarenlange ervaring en expertise in de bouw van BEN-woningen, zijn we alvast de geknipte partner.

We houden rekening met mogelijke subsidies voor je nieuwbouwproject. Dat is belangrijk, want indien je achteraf nog extra maatregelen zou nemen om de woning nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat geen invloed meer op de korting op de onroerende voorheffing. Het is dus iets waar we rekening mee houden bij de bouw van jouw woning.