HoutskeletbouwDe mogelijkheden van houtskeletbouw

De mogelijkheden van houtskeletbouw

Wat zijn de mogelijkheden om een woning in houtskeletbouw af te werken? Of je nu gaat voor een moderne, klassieke of landelijke stijl: er is een enorme keuzevrijheid en tal van andere voordelen aan een woning in houtskelet.

Waarom houtskeletbouw: wat zijn de voordelen?

De Verenigde Staten, Scandinavië, Zwitserland… In vele streken is houtskeletbouw de norm. Waarom? Omdat een woning in houtskelet heel wat voordelen biedt. Een houtskeletbouw is namelijk erg sterk en draagkrachtig. Het is echter ook een lichte bouwtechniek, waardoor de fundering minder zwaar dient te zijn. Dat zorgt voor veel mogelijkheden, zonder dure funderingswerken. Ook een aanbouw of optopping is relatief eenvoudig uit te voeren.

Vanwege het gebruik van hout, is een woning in houtskelet super isolerend. Dankzij het gebruik van glas- of steenwol als isolatie bekom je bovendien een erg brandveilige woonst. Als je wil rekening houden met alle moderne voorschriften voor een energiezuinige en ecologische woning, is houtskeletbouw dus een uitstekende keuze!

Wat met de mogelijkheden qua afwerking?

Overweeg je te bouwen in houtskelet, of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan vraag je je vast af wat de mogelijkheden op vlak van afwerking zijn. We laten je niet in spanning: zowel voor de binnenbekleding als buitenafwerking zijn er ontelbaar veel opties! Het is zelfs zo dat je aan het afwerkte huis zelden zal merken dat het om houtskelet gaat.

Een woning in houtskeletbouw kan dus volledig naar keuze en persoonlijke smaak afgewerkt worden. Zo kan je net als bij een traditionele woning bijvoorbeeld kiezen tussen een zadeldak of plat dak. Welke stijl woning heb je voor ogen: modern, klassiek of eerder landelijk? Ze behoren allen tot de mogelijkheden. Fan van grote glaspartijen? Geen probleem, want een huis in houtskeletbouw ziet er uit zoals jij het wenst.

Modern, klassiek of landelijk?

Er zijn talloos veel mogelijkheden, ook inzake gevelbekleding. Liefhebbers van moderne architectuur kiezen vaak voor gevelbepleistering of “crepi”. Dat zorgt voor een eigentijdse, strakke look. Experimenteer gerust met verschillende kleuren en texturen! Onze tip: dankzij een waterafstotende behandeling blijven je muren nog langer schoon.

Ook bij een woning in houtskelet kan je kiezen voor de geliefde gevelsteen. Daarmee heb je een enorme keuzevrijheid. Kies een gevelsteen in lijn met je favoriete stijl: rustiek, landelijk of klassiek. Zelfs voor een moderne afwerking kan je een gepaste gevelsteen vinden.

Op zoek naar een originele finishing touch? Overweeg dan eventueel een houten gevel. Heel wat houtsoorten zijn geschikt om je gevel een unieke en duurzame uitstraling te bezorgen. Diverse duurzame Europese hardhouten geven immers een warme, natuurlijke look aan je woning.

 

Jouw huis in houtskeletbouw?

Op zoek naar de juiste architect voor uw nieuwbouw- of renovatieproject? Dankzij onze jarenlange ervaring met houtskeletbouw, zijn we bij SITO-Architecten de geknipte partner. Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder met de realisatie van je woondroom!