BEN woningenWoning verbouwen tot BEN woning

Woning verbouwen tot BEN woning

In tijden van stijgende energieprijzen is het altijd een goed idee om een oude woning te renoveren. En dat doe je best zo duurzaam mogelijk, zodat je woonst Bijna Energie Neutraal wordt. Maar is dat wel mogelijk bij alle woningen? Wat zijn de aandachtspunten indien je je woning wil verbouwen tot een BEN woning? Kom het hier te weten.

Kan ik mijn woning renoveren tot een BEN woning?

Al jaar en dag helpt SITO Architecten alle woondromen realiseren. We hebben als BEN-architecten dan ook al heel wat ervaring in het ontwerpen van BEN-woningen. Bijna-energieneutraal bouwen is intussen de norm en sinds vorig jaar zelfs verplicht voor alle bouwaanvragen. Maar hoe zit het met renoveren? Is het mogelijk om een oude woning om te bouwen tot een BEN woning?

Misschien hoorde je al van de term BENOveren: Beter Renoveren. Wat is een BENOvatie? Wel, net als bij nieuwbouw ligt de focus op besparen: energie en dus ook centen. En dat is nodig. Voor onze planeet, maar ook om tot een betaalbare energiefactuur te komen. In principe kan elke woning geoptimaliseerd worden op vlak van energieverbruik.

Waarom BENOveren?

Wil je duurzaam renoveren, met oog op de toekomst? Dan renoveer je energiebewust en BENOveer je. Er zijn heel wat redenen om beter te renoveren. Zo zal je bijvoorbeeld een pak minder energie verbruiken. En dat voel je in je portemonnee, zeker met de huidige energieprijzen. Daarnaast zal je met moderne materialen en technieken heel wat meer comfort ervaren. Bovendien schiet de waarde van je woning na een grondige renovatie pijlsnel de hoogte in.

  • Besparen op je energiefactuur.
  • Comfortabeler wonen.
  • Hogere vastgoedwaarde.

Waar moet ik op letten als ik wil BENOveren?

De voordelen van een grondige renovatie zijn duidelijk. Waar moet je nu rekening mee houden eer je begint? We geven hier alvast een gouden tip: let op de volgorde waarin je alles aanpakt. Dit is de zogenaamde ‘trias energetica’, een belangrijke factor.

  1. Verspilling tegengaan, door o.a. een optimale isolatie van de buitenschil en de aanpassing naar hoogrendementsglas.
  2. Maximaal gebruik maken van duurzame energie. Het benodigde vermogen van bijvoorbeeld de warmtepomp wordt dan berekend op de nieuwe situatie.
  3. Efficiënt gebruik maken van fossiele brandstoffen (door bijvoorbeeld te kiezen voor een hybride systeem) of zelfs volledig afstappen van fossiele brandstoffen.

Zijn er premies?

Je woning zo energiezuinig mogelijk maken, dat is het doel. Wist je dat er in 2023 zelfs een renovatieverplichting is? Wie vanaf dan eigenaar wordt van een huis of appartement met een slecht EPC-label, heeft vijf jaar de tijd om de nodige renovaties uit te voeren. Gelukkig geeft de overheid een duwtje in de rug en zijn er een aantal premies om je op weg te helpen.

BENOpremie

Via de netbeheerde (Fluvius) kan je de BENOpremie aanvragen. Die is er bij de installatie van energiebesparende toestellen zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Ook voor isolatie kan je zo’n premie aanvragen. Het goede nieuws? Sommige premies zijn dit jaar verhoogd, zoals de premie voor de aanschaf van een warmtepomp.

Renoveer je meerdere zaken in huis? Dan geniet je vanaf 3 BENOvaties  van een bijkomende premie.

overheidspremie

De Federale overheid biedt een verlaagd BTW-tarief aan bij renovaties. Daarnaast geeft de Vlaamse overheid korting op de onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie. Wie een huis met een slechte energieprestatie binnen de vijf jaar renoveert, heeft recht op zogenaamde EPC-labelpremie voor een EPC-label A, B of C.

 

Verbouwen en BENOveren met SITO Architechten

Zit je nog met vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen met plezier de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.