Modern wonenModerne woning bouwen met grote ramen: een goed idee?

Moderne woning bouwen met grote ramen: een goed idee?

Als je plannen hebt om een moderne woning te bouwen, dan heb je waarschijnlijk al een paar criteria in gedachten. Droom je van een strakke, lichtrijke woning die voldoet aan de huidige energienormen? Dan kan je de vraag stellen of dit wel samen gaat. Zijn die hoge ramen wel een goed idee?  Dankzij de nieuwste ontwikkelingen en materialen, kunnen de nadelen van grote ramen probleemloos worden weggewerkt. Hoe, dat kom je hier te weten!

De voordelen van grote ramen

Grote ramen zijn in een moderne woning een grote meerwaarde. Ze zorgen niet alleen voor een prachtige architectuur en een schitterend zicht op je tuin of de omgeving. Veel natuurlijk licht is namelijk ook een absolute vereiste voor een optimaal welzijn en wooncomfort. Het invallend zonlicht heeft een positief effect op je humeur en energie. Bovendien ervaar je er een heerlijk gevoel van ruimtelijkheid door.

Een bijkomend voordeel van hoge ramen is dat je tijdens de tussenseizoenen kan genieten van een heerlijk voor- of najaarszonnetje. Grote ramen zorgen dan voor natuurlijke zonnewarmte, gratis en voor niets. Dat scheelt in stookkosten en zal je dus zeker merken op je energieafrekening.

Fijne raamprofielen, schuiframen, panoramische en gevelbrede glaspartijen : de mogelijkheden voor moderne woningen zijn eindeloos. Laat je alvast inspireren door onze realisaties.

De nadelen van grote ramen

Bij het ontwerpen van een moderne woning met grote ramen, rijzen vaak veel vragen. Veel mensen zijn kritisch als het op de praktische kant van grote glaspartijen aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met warmteverlies tijdens de winter en oververhitting tijdens de zomer ? Zijn hoge ramen wel een goed idee en ecologisch verantwoord ?

Het goede nieuws is dat je op beide oren kan slapen. De huidige glaskwaliteit voldoet aan de strengste energetische eisen. Zo maken we gebruik van drievoudig- of hoogrendementsglas, waarmee je moeiteloos de EPB-eisen haalt.

Soorten beglazing

De isolatiewaarde van hoogrendementsglas is erg hoog : maar liefst zes keer beter dan dubbele beglazing. De combinatie met een goed ventilatiesysteem zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat in je moderne woning.

Willen we nog een stapje verder gaan, dan is zonwerend glas een mogelijkheid. Hierbij wordt hoogrendementsglas behandeld met een coating om het zonlicht beter te reflecteren. Dit type glas laat het zonlicht door, maar houdt de warmte buiten en kan dus een goede oplossing zijn voor grote ramen aan de zuidkant van je woning. Het bestaat in verschillende gradaties, van sterk tot licht zonwerend.

Een andere optie is om te werken met luifels, die de hoge zomerzon filteren. Op die manier kan je ‘s winters wel genieten van de warmte van de zon.

 

Conclusie: zijn grote ramen een goed idee?

Bij het ontwerp van een moderne woning, vinden we grote ramen een echte must. Dankzij kwaliteitsglas en de modernste technologieën op vlak van zonwering, is er geen reden om te twijfelen. Grote ramen bieden een absolute meerwaarde aan je moderne woning.

Zit je nog met vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen met plezier de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.