Modern wonenZadeldak of plat dak bij modern bouwen?

Zadeldak of plat dak bij modern bouwen?

Wil je een moderne woning bouwen, dan zijn er heel wat mogelijkheden en opties. Zo ook met de keuze van het dak. We zetten in dit blogbericht het klassieke dilemma tussen de twee meest voorkomende daken in de verf: zadeldak of plat dak?


Voor- en nadelen van een plat dak


Plat dak voordelen

De klassieker onder de moderne architectuur, is uiteraard een plat dak. Dit geeft je huis moeiteloos een hedendaagse uitstraling. Een plat dak is eenvoudig te installeren en dus meestal iets goedkoper dan een zadeldak. We krijgen daardoor vaak de vraag of er aan een plat dak geen al te grote nadelen verbonden zijn.

Laat ons vooreerst de voordelen van een plat dak bekijken. Een plat dak vormt één geheel op vlak van technieken, isolatie en afwerking. Je kan er perfect de gewenste hoeveelheid zonnepanelen op plaatsen. Het isoleren van een plat dak is ook een stuk eenvoudiger dan bij een zadeldak. Denk je aan de toekomst van onze planeet, dan kan je op een plat dak een duurzaam groendak plaatsen. Dat zorgt voor een optimale isolatie en levensduur. Wil je helemaal mee met de trend ? Ga dan voor een gezellig dakterras. Daarvoor is een plat dak ook bijzonder geschikt.


Plat dak nadelen

Zijn er nu nadelen verbonden aan een plat dak?  Het enige nadeel is dat je natuurlijk bij een woning met een plat dak geen extra beschikbare ruimte hebt die je bijvoorbeeld als zolder of berging kan gebruiken. Verder zijn er geen nadelen verbonden aan een plat dak.  Velen onder ons denken nog steeds dat een plat dak lekgevoeliger zou zijn dan een hellend dak, maar met het gebruik van de nieuwste materialen (zoals epdm) voor het uitvoeren van de dakdichting, is ook dit probleem helemaal van de baan en kan er een perfecte waterdichting worden gegarandeerd.

Verkies je voor jouw moderne woning een plat dak? Een prima keuze! Bij SITO Architecten hebben we een jarenlange ervaring. We werken enkel met moderne, kwalitatieve materialen en de beste aannemers en vaklui.


Voor- en nadelen van een zadeldak

Misschien gaat je voorkeur toch uit naar een zadeldak. Of ben je door omstandigheden genoodzaakt om te kiezen voor een zadeldak. Denk bijvoorbeeld aan een halfopen bebouwing waar je netjes moet aansluiten op het aanpalende gebouw. Maak je daarover geen zorgen, want ook met een zadeldak kan je een moderne uitstraling bekomenNeem maar een kijkje  tussen onze realisaties.

Een zadeldak is een klassieker en here to stay. Niet onterecht, want de voordelen van een zadeldak zijn legio. Vooreerst is het een zekere keuze wat betreft waterdichting. Logisch, want het water kan niet op je dak blijven staan en dus ook geen grote vochtproblemen veroorzaken. De installatie en isolatie zijn dan weer iets complexer. Het plaatsen van een zadeldak zal dus wat meer tijd en geld kosten in vergelijking met een plat dak.

Een bijkomend voordeel van een zadeldak is de ruime keuze aan afwerkingsmogelijkheden. Zo laat je het dak bijvoorbeeld wat doorlopen om rondom jouw huis een klein afdak te creëren. Ook qua dakbedekking heb je oneindig veel keuze aan kleuren en materialen.

Last but not least: de nuttige ruimte, want met een zadeldak heb je een zolder. Hoe je deze extra ruimte wil benutten, heb je zelf vrij te kiezen. Misschien is het een handige plaats voor opslag. Of is het de perfecte plaats voor een speelkamer voor de kinderen. Je kan er zelfs een extra slaap- of hobbykamer inrichten.


Conclusie: zadeldak of plat dak?

Zoals je kon lezen, hebben beide daken hun voor- en nadelen. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van de stijl die je voor ogen hebt, en ook wat je verwacht van jouw woning.  Twijfel je nog of heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze architecten. We nemen met plezier de tijd om te luisteren naar al je wensen en helpen je graag verder met je woondroom.