HoutskeletbouwWaar en waarom wordt houtskeletbouw toegepast?

Waar en waarom wordt houtskeletbouw toegepast?

Tussen een houtskeletbouw en een traditionele woning zijn er heel wat verschillen. Waarom zou je kiezen voor een houtskeletbouw? En waar kan een houtskelet worden toegepast?

Wat is een houtskeletbouw?

We beginnen bij het begin: wat is een houtskeletbouw nu precies? Aan een afgewerkte woning zal je nooit zien of het om een houtskelet of traditionele bouw gaat. Het verschil ligt aan de basis. Bij een houtskeletbouw bestaat de dragende structuur uit verticale, houten stijlen. Die worden vervolgens verbonden met dwarsprofielen. Een houten geraamte, als het ware! De fundering wordt echter, net als bij een traditionele woning, uitgevoerd in beton.

Een houtskelet is sterk en draagkrachtig: voor extra stabiliteit worden diagonale balken en eventueel bijkomende stijve beplating tussen de profielen toegevoegd. Daartussen wordt dan een dikke isolatielaag uit bv glas- of steenwol aangebracht.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Waarom kiezen voor een houtskeletbouw? Bouwen met hout had lang af te rekenen met heel wat vooroordelen. Nochtans heeft een houtskeletbouw een pak troeven, zeker met de moderne technieken en nieuwe materialen die tegenwoordig voorhanden zijn.

 

  • Lagere funderingskost: gezien houtskeletbouw een lichte bouwtechniek is, dient de fundering minder zwaar te zijn. Je kan er dus dure funderingswerken mee vermijden
  • Snel: houtskeletbouw heeft een erg korte bouwtermijn. Reken zo’n zes tot acht maanden voor een volledig afgewerkte woning. Dat is dubbel zo snel als een traditionele bouw!
  • Betere energieprestatie: het gebruik van hout zorgt voor een super isolatie. Voor een energiezuinige en ecologische woning is houtskeletbouw dus de perfecte keuze.
  • Dankzij akoestische en brandvertragende isolatie woon je in maximaal comfort en veiligheid.

Waar wordt houtskeletbouw toegepast?

Houtskeletbouw is allesbehalve een nieuwe bouwmethode. In regio’s zoals Zuid-Frankrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen zijn houten huizen al eeuwenlang de norm. Hout is daar immers vlot verkrijgbaar en isoleert goed tegen de kou. In de Verenigde Staten en Canada zijn maar liefst 90% van alle woningen opgetrokken in houtskelet!

Als je je dus afvraagt waar houtskeletbouw kan worden toegepast, dan is het antwoord eenvoudigweg: overal. Gezien houtskeletbouw tot vijf keer lichter is dan een traditionele bouw, is het vaak de ideale keuze voor minder draagkrachtige ondergronden. Ook een aanbouw of zelfs een extra verdieping kunnen moeiteloos uitgevoerd worden in houtskelet.

Houtskeletbouw is bovendien een ecologische bouwmethode. Dat wil zeggen dat je makkelijk aan de geldende EPB normen of BEN-eisen voldoet. Met houtskelet haal je vlotjes de hoogste isolatienormen en bouw je op een milieuvriendelijke manier. Wij geloven oprecht dat houtskelet de bouwstijl van de toekomst is.