BEN woningenBEN eisen voor 2021

BEN eisen voor 2021

Wil je een nieuwbouwwoning, school, kantoorgebouw of winkelcentra bouwen: sinds dit jaar moet je verplicht rekening houden met de geldende BEN-principes. Bijna-energieneutraal bouwen zat al een tijdje in de lift en is nu verplicht voor alle bouwaanvragen. Het betekent beter isoleren, ventileren, meer groene energie en nog veel meer. We maken een overzicht van de veranderende eisen en regels. BEN je mee?

De nieuwe BEN-normen

1.     E-peil: E30 of lager

Een nieuwbouw moet voldoen aan de EPB-eisen. Het E-peil vertelt hoe energiezuinig een gebouw is. Daarbij wordt rekening gehouden met de gebruikte technieken, oriëntatie, compactheid enzovoort. Deze score mag maximaal 30 bedragen. Hoe lager het E-peil, hoe beter.

2.     S-peil: S31 of lager

Het minder bekende broertje van het E-peil, maar sinds 2021 minstens zo belangrijk. Het S-peil is een indicator voor de energie-efficiëntie van de bouwschil van de woning. Dit gaat dan concreet over de buitenmuren, ramen, het dak, de vloer enzovoort. Hoe minder energie je moet verbruiken om het huis te verwarmen, hoe lager de score. Volgens de nieuwe BEN-regels moet het S-peil 31 of minder dan 31 bedragen.

3.     Isolatiewaarde

De BEN-principes staan gelijk aan een stevige isolatie. Ook de constructiedelen waaruit een nieuwe woning wordt opgetrokken, moeten voldoende isoleren. Dat geeft men aan met de Umax-eisen. Dit zijn de geldende isolatienormen voor de constructiedelen:

Constructiedeel  Umax BEN (W²K)
Dak 0.24
Plafond 0.24
Vloer 0.24
Buitenmuur 0.24
Ramen 1.5
Beglazing 1.1
Deur 2.0
Poort 2.0

4.     Ventilatie-eisen

Een degelijk ventilatiesysteem is al langer verplicht. Wat verandert er dan vanaf 2021? De kwaliteit van het ventilatiesysteem moet beter. Bovendien ben je tijdens het bouwen verplicht een beroep te doen op een ventilatieverslaggever. Hij of zij stelt een ventilatieontwerp en -prestatieverslag op. Er bestaan vier verschillende systemen: A, B, C en D.

5.     Oververhittingsindicator

In een goed geïsoleerde woning blijft de warmte binnen. Dat is een voordeel: zo bespaar je aanzienlijk op energiekosten. Toch moet je erover waken dat de woning niet oververhit. Dat kan met de juiste zonwering, oriëntatie van de ramen en/of een nachtelijk ventilatiesysteem. Het is de oververhittingsindicator die hierbij gehanteerd wordt. Volgens de BEN-principes mag deze waarde mag niet boven de 6.500 Kh liggen.

6.     Aandeel hernieuwbare energie

Een woning die voldoet aan de nieuwe BEN-normen, heeft een lage energiebehoefte. Officieel mag de netto energiebehoefte voor verwarming niet meer dan 70 kWh/m² bedragen. Dat is niet alles. Daar bovenop moet minstens 15 kWh/m² uit hernieuwbare energiebronnen komen, zoals een zonneboiler, PV-panelen, een warmtepomp of biomassaketel. Geraak je niet aan deze verplichte hoeveelheid groene energie? Dan moet de woning voldoen aan een E-peil dat 10% strenger is.

Lees ook onze andere artikels over BEN bouwen