BEN woningenEnergie besparen met een BEN-woning

Energie besparen met een BEN-woning

BEN-woning bouwen

Droom je van een eigen woning of begin je binnenkort aan je bouwtraject? Dan wil je vast meer te weten komen over energiezuinig bouwen of verbouwen. Een BEN-woning bouwen betekent: Bijna-EnergieNeutraal leven. Zo’n BEN-woning gebruikt namelijk bijzonder weinig energie. Bovendien wordt gezorgd dat de energie die nodig is hoofdzakelijk uit hernieuwbare bronnen komt.

 

Besparen op je energiefactuur is geen onnodige bekommernis. In de huidige omstandigheden, maar ook voor wie toekomstgericht wil handelen. In een BEN- woning vind je alle moderne comfort op vlak van verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Maar dankzij de aanpassingen op vlak van isolatie en groene energie, doe je ook goed voor het milieu én je portemonnee. Daarom is een BEN-woning bouwen de slimste keuze.

Hoe krijg je een BEN woning?

Om te kunnen spreken van een BEN-woning dien je rekening te houden met een aantal criteria. Die zogenaamde BEN-eisen zijn een aantal normen op vlak van isolatie en gebruikte technieken. De BEN-eisen vanaf 2022 omvatten een E-peil van maximum 30 en een S-peil van maximum 28.

Wat betekent dit concreet? Het E-peil vertelt hoe goed een huis scoort op vlak van energie. Hoe lager het E-peil, hoe energie-efficiënter de woning zal zijn. Het S-Peil drukt specifiek de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Hier geldt ook: hoe lager het S-peil, hoe beter de isolatie en hoe meer energie (en geld) je daardoor zal besparen. Om aan de normen voor een BEN-woning te voldoen, dien je dus een doorgedreven isolatie en aangepaste ventilatie te combineren met de productie van hernieuwbare energie. Verschillende technieken combineren is de sleutel tot een optimale energiewinst.

Hoeveel energie verbruikt een BEN woning?

Hoeveel energie verbruikt een BEN-woning nu precies? Dat hangt uiteraard af van de specifieke keuzes die gemaakt zijn. Een BEN-woning verbruikt minder energie, waardoor je een pak bespaart op je verwarmingskosten.  We kunnen algemeen stellen dat je 50 tot 60% minder zal verbruiken dan in een klassieke woning. Dankzij allerlei premies voor BEN-woningen wordt de terugverdientijd bovendien steeds maar korter.

 

Bouwen met SITO architecten

Klaar voor de toekomst? Dan ben je overtuigd van de voordelen van een BEN-woning. Laat je van bij de start door een architect bijstaan. Er is wat studiewerk aan een BEN-woning en jaarlijks veranderen de normen. Bij SITO-architecten hebben we een jarenlange ervaring en expertise in de bouw van BEN-woningen. Afhankelijk van jouw noden en verwachtingen, begeleiden we je stap voor stap en denken we mee over de realisatie. Een persoonlijke, toekomstgerichte aanpak: het maakt ons de geknipte partner die bij jou en je BEN-project past.

Wil je graag een BEN woning bouwen? Weet je graag meer over de normen en mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met SITO Architecten voor een eerste kennismakingsgesprek.