HoutskeletbouwHoe lang gaat houtskeletbouw mee?

Hoe lang gaat houtskeletbouw mee?

De Belg en zijn baksteen, dat huwelijk kent de laatste jaren wat strubbelingen. De oorzaak hiervan ligt voorspelbaar bij het opkomen van de houtskeletbouw. Niet alleen de verplichting om energieneutraal te bouwen, maar ook de grote voordelen van deze nieuwe bouwmethode, maken dat steeds meer Belgen overstag gaan.

Wat is houtskeletbouw?

Een houten draagconstructie die het gestel van de woning vormt, dat is wat men een houtskeletbouw noemt. Dit type bouwwerk wordt gebruikt voor zowel (totaal)renovaties als nieuwbouwwoningen. Het heeft geen invloed op de architectuur. Een houtskeletbouw kan dus perfect gebruikt worden voor een moderne woning als een landelijk huis.

SITO Architecten heeft veel ervaring met deze nieuwe bouwmethode. En dat is niet zomaar. De voordelen zijn groot:

  • Houtskeletbouw is duurzaam. Niet onbelangrijk nu bijna-energieneutraal bouwen verplicht is. Bij een houtskeletbouw wordt het geraamte in een atelier gemaakt. Er blijft bijzonder weinig bouwafval achter. Bovendien is er voor houtskeletbouw heel wat minder water nodig dan voor een traditionele bouw.
  • Het is een snelle bouwmethode. De woning staat op ongeveer een half jaar overeind.
  • Uitstekende isolatie. Hout is van nature een goede isolator. De aanbouw of het gerenoveerd huis scoort dus meteen op vlak van de vereiste BEN-isolatienormen.

Duurzaam, maar gaat het lang mee?

Wie milieubewust en energiezuinig wil bouwen, komt al snel uit bij een woning uit houtskeletbouw. Toch blijven veel mensen twijfelen. We hebben nu eenmaal een traditie van bouwen met beton en baksteen. De perceptie leeft dat deze materialen superieur zijn. Is dat zo?

De levensduur van houtskeletbouw

Hout is een bijzonder stevig materiaal. Het wordt dan ook al honderden jaren gebruikt om mee te bouwen. Het mooiste voorbeeld hiervan is de Horyu-ji tempel in Japan. Deze boeddhistische parel is maar liefst 1400 jaar oud. En ja, het werd vervaardigd uit niets minder dan hout. Ook veel kerken kennen een houten draagstructuur. De staafkerk van Borgund in Noorwegen, gebouwd rond 1150, is nog zo’n mooi voorbeeld van duurzame bouw met houtskelet. Doorheen de jaren werden nauwelijks aanpassingen gemaakt aan de kerk, en het middeleeuwse bouwwerk staat nog steeds overeind.

Houtskeletbouw versus traditionele bouw

Is houtskeletbouw dan evenwaardig aan een woning uit baksteen? Een onderzoek van de Universiteit van Leipzig en het Nederlandse NIBE toont aan van wel: een woning uit houtskeletbouw kent namelijk een levensduur die minimaal zo lang is als die van een traditionele bouw. Dat is 75 jaar.

Uiteraard wordt deze levensduur beïnvloed door de manier waarop de structuur verzorgd wordt. Ook hier dus geen verschil met een traditionele woning.

Houtskeletbouw: zo gaat de bouwstructuur lang mee

Wat betreft duurzaamheid en stevigheid moet houtskeletbouw niet onderdoen voor de traditionele manier van bouwen. De levensduur is minstens zo lang. Mits een goede verzorging. En dat komt in de eerste plaats neer op het vochtwerend maken van de structuur. Dit gebeurt uiteraard bij het vervaardigen ervan. Het hout moet goed geïmpregneerd worden met een beschermend product. Op die manier wordt houtrot vermeden. Het is aangeraden te werken met een architect of architectenbureau in combinatie met een competente uitvoerder die voldoende ervaring hebben met houtskeletbouw.

Aangezien het hout niet zichtbaar is aan de binnen- of buitenkant, hoeft u dit niet jaar in jaar uit te beitsen of onderhouden. Wel kan u de buitenmuren verzorgen. Zijn deze afgewerkt met steenstrips of thermowood, dan helpt het om af en toe het mos te verwijderen.