Hier bij SITO Architecten geloven we al lang in de meerwaarde van houtskeletbouw. De voordelen van houtskeletbouw deden we eerder al uit de doeken, maar vaak krijgen we nog praktische vragen over houtskelet in vergelijking met een traditionele woning. We staan vandaag even stil bij de vraag: welke fundering kiezen bij houtskeletbouw?

Welke fundering kiezen bij houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit houten palen en balken. Het vereist als lichtere bouwtechniek een minder zware fundering. Dit is een belangrijk voordeel bij vochtige en minder draagkrachtige ondergronden.

De fundering en de vloer op de begane grond worden uitgevoerd in beton, net zoals bij een traditionele bouwmethode. Een betonnen vloerplaat zorgt voor een goede verdeling van het gewicht en komt zo de draagkracht ten goede. Beton heeft bovendien weinig last van een vochtige ondergrond en is bijzonder goed geschikt voor vloerverwarming. Het houtskelet wordt vervolgens rechtstreeks bevestigd op de betonnen draagstructuur. Zo gaat houtskelet zeer lang mee.

Is er een verschil in stabiliteit tussen structuur hout en structuur beton?

Bij houtskeletbouw bestaat de dragende structuur uit een geraamte van verticale steunstijlen op regelmatige afstand. Deze worden met elkaar verbonden door dwarsprofielen. Tussen de houten draagstructuur brengen we vervolgens een dikke isolatielaag aan. Deze elementen vormen de basis van het houtskelet. De structurele stabiliteit wordt verder gegarandeerd door steekschoren (diagonale balken) en een beplating van multiplex of OSB.

Houtskeletbouw is dus zeker even stabiel als een traditionele bouw. Ze combineert bovendien de uitstekende draagkrachtige en isolerende eigenschappen van hout. Een win-winsituatie! Daarnaast zorgt houtskeletbouw ervoor dat jouw woning bijna energieneutraal wordt gebouwd.

Is er meer of minder kans op vochtproblemen?

Vochtproblemen in een woning kunnen ontstaan bij koudebruggen of andere bouwtechnische fouten in de constructie. In vergelijking met een traditionele bouw, komen vochtproblemen bij houtskeletbouw veel minder voor. Dat bekomen we o.a. door een spouwisolatie tegen de houtskeletstructuur aan te brengen. Ook kan de luchtdichting bij houtskelet veel correcter worden aangebracht dan bij een traditionele bouw omdat we spreken over een droogbouw.

Door de hoogstaande kwaliteit van onze woningen en onze jarenlange ervaring zijn bouwtechnische fouten nagenoeg uitgesloten. Gezien we het houtskelet prefab samenstellen, wordt er geen bouwvocht ingesloten. Een eerste stap bij het vervaardigen van het houtskelet is het vochtwerend maken van de structuur. Het hout wordt goed geïmpregneerd met een beschermend product. Op die manier wordt houtrot vermeden.

Daarnaast is het essentieel om een goede ventilatie te voorzien. Dat is zeker van toepassing bij goed geïsoleerde woningen: te veel isoleren is niet mogelijk, maar slecht ventileren wel.

Houtskeletbouw zorgt dus geenszins voor meer vochtproblemen. Bij SITO Architecten garanderen we je een zorgvuldige uitvoering met de beste materialen en de juiste aannemers. Het is onze missie om je een energiezuinig én gezond huis te bezorgen. Heb je nog vragen rond de prijs van houtskeletbouw of eventuele andere vragen? Neem zeker contact met ons op. Wij helpen je graag verder!