Ben architect

BEN architect

Een BEN architect ontwerpt een Bijna Energieneutrale woning voor je. Energiezuinig of energieneutraal bouwen is vandaag terecht een grote bekommernis in Vlaanderen. Vanaf 2021 wordt bouwen met een BEN architect zelfs de norm. De SITO Architecten zijn ervaren in duurzaam en energiebewust bouwen.

Je zoekt een BEN architect?

BEN-woningen verbruiken amper energie voor verwarming, ventilatie en warm water. Het E-peil van je woning mag niet hoger liggen dan E30. Door hoge waarden voor duurzaamheid en isolatie te hanteren wordt er nadien aanzienlijk bespaard op de energiefactuur. Die energie wordt bovendien uit groene bronnen gehaald. Bouwen met een BEN architect is dus investeren in de toekomst.

Ons architectenbureau heeft veel ervaring met energiebewust bouwen. Wij realiseren woningen die aan de strengste eisen voldoen. Omdat we in veel van onze projecten werken met houtskeletbouw is ook de duurzaamheid tijdens het bouwproces zelf één van onze grote troeven.

Is bouwen met een BEN architect duur?

Het is een vraag die we wel vaker krijgen: is een BEN-woning duurder dan een klassieke woning?. Maar die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. In de eerste plaats is het belangrijk dat je je mogelijkheden en eisen vanaf het begin van het project goed bespreekt met onze BEN architect.

In feite betalen de investeringen in extra ventilatie en isolatie zich nadien zelf terug. Omdat je BEN-woning amper energie verbruikt zal je die kost al na enkele jaren terugverdienen. Zo zal je extra geïsoleerde beglazing of je hoogrendementsketel voor de verwarming misschien duurder zijn in aankoop, maar nadien voel je het verschil in je portemonnee.

Bovendien bestaan er voor Bijna Energieneutraal bouwen stevige premies. Zo krijg je voor een BEN-woning met een energiepeil van minder dan E30 gedurende de eerste 5 jaar 50% korting op je onroerende voorheffing. Haalt je woning een E-peil van minder dan E20, dan betaal je de eerste 5 jaar zelfs geen onroerende voorheffing. Daarvoor dien je een EPB-aangifte in bij het Vlaamse Energieagentschap.

Werk je met een BEN architect om je Bijna Energieneutrale woning te realiseren dan kan je bij sommige banken terecht voor een voordeling BEN krediet. En daar hebben de kredietverstrekkers een goede reden voor. Ten eerste is de marktwaarde van een BEN woning hoger dan die van een klassieke woning en ten tweede betalen BEN bouwheren nadien maandelijks minder voor energie, wat meer financiële stabiliteit garandeert.

Bouwen met een BEN architect is bouwen aan de toekomst

Bouwen volgens de BEN-eisen is pas vanaf 2021 de norm. Niet enkel België, maar heel Europa zal deze strengere energiebepalingen opleggen bij nieuwbouw. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je tot in 2021 moet wachten om een BEN-woning te bouwen.

We zeiden het al eerder: met een BEN architect bespaar je aanzienlijk op je toekomstige energiefactuur. Goed voor je portemonnee en voor de natuur. En wie vandaag de nodige inspanningen doet wordt beloond met hoge kortingen op onroerende voorheffing en met voordelige kredietformules.

Wil je ook duurzaam en energiebewust bouwen? Neem contact op met een BEN architect bij SITO Architecten. Wij begeleiden je doorheen het hele proces, van eerste ontwerp tot oplevering.

Bekijk onze realisaties