Houtskeletbouw prijs

Houtskeletbouw prijs

Wat is de prijs van houtskeletbouw? Is het goedkoper dan traditionele bouw? Het zijn vragen die onze klanten ons regelmatig stellen. En dat is logisch, als bouwheer hou je het budget graag onder controle. SITO Architecten geeft je meer inzicht in de factoren die de prijs van bouwen met houtskelet bepalen.

Is de houtskeletbouw prijs lager dan traditioneel bouwen?

Dat is een vaak gestelde vraag waar we niet zo meteen een antwoord op hebben. In feite is de prijs voor houtskeletbouw ongeveer dezelfde als die van bouwen in steen. Het huis op zich zal dus niet goedkoper of duurder zijn dan een traditioneel huis. Bij SITO Architecten werken we graag op maat. De wensen van de bouwheer bepalen dus grotendeels de prijs van het project.

Maar er zijn wel enkele factoren die voor het volledige project de houtskeletbouw prijs positief beïnvloeden:

  • Houtskeletbouw heeft een kortere bouwtijd
  • Het kan op goedkopere bouwgrond
  • Hout heeft een hoge isolatiewaarde

We leggen je even uit hoe die factoren goed zijn voor jouw budget.

Bouwen met hout gaat sneller

Houtskeletbouw is een erg efficiënte manier van bouwen. Eens het plan dat we voor je tekenen helemaal aan jouw wensen voldoet wordt de constructie in houtskelet op maat gemaakt in een atelier. Daardoor kunnen we de woning ter plaatse erg snel opbouwen. Op enkele dagen tijd is je huis water- en winddicht en kan er met de afwerking worden gestart.

Na ongeveer 4 à 6 maanden is het project doorgaans afgewerkt en kan je al verhuizen. Voor een traditionele woning is dat al gauw een jaar. Je hoeft dus minder lang een andere woning te huren. Dat bespaarde geld kan je investeren in de inrichting van je nieuwe woning.

Houtskelet kan op iedere bouwgrond

Het totale gewicht van een BEN woning in houtskeletbouw ligt een heel stuk lager dan dat van een traditionele woning. En dat kan goed zijn voor je portemonnee!

Door te kiezen voor hout bespaar je in sommige gevallen op erg dure stabiliseringswerken en fundering. Natuurlijk garanderen wij de stabiliteit van je woning, maar de lichtere materialen vragen minder ingrijpende voorbereidingswerken in de grond.

Bouwgrond is duur. Maar deze bouwtechniek kan je ook toepassen op bouwgronden met minder draagkracht of grotere hellingsgraad. Die gronden zijn vaak iets goedkoper wat jouw totale kost beperkt houdt.

Hout heeft van nature een hoge isolatiewaarde

Een woning in houtskelet is makkelijk te isoleren. In de dragende houten skeletwand wordt isolatiemateriaal aangebracht en ook de spouwmuur kan makkelijk worden geïsoleerd. Daarnaast heeft hout op zichzelf al een hoge isolatiewaarde. Dat zorgt voor een aangenaam, warm woonklimaat.

Maar die goede isolatie laat zich ook voelen in jouw energiekosten nadien. Een houtskeletbouw woning haalt sneller de gewenste temperatuur en houdt die beter vast. Je hebt dus minder energie nodig voor dezelfde oppervlakte dan bij een traditioneel huis. Het is niet toevallig dat voor het bouwen van BEN woningen vaak voor een structuur in houtskelet wordt gekozen.

Houtskeletbouw prijs per m²

De houtskeletbouw prijs per m² is ongeveer 1.300 à 1.400 euro voor een nieuwbouwwoning. Dit is vergelijkbaar met de prijs voor traditionele bouw. Afhankelijk van de wensen van de bouwheer en jouw technische eisen en keuzes kan de prijs hoger of lager liggen. Deze prijs is dus slechts een indicatie, maar geeft jou wel reeds een idee van de kosten. Vergeet ook niet dat die prijs exclusief BTW en erelonen is.

Wil je de mogelijkheden en de prijs van houtskeletbouw voor jouw project bespreken? Ben je op zoek naar een betrouwbare partner die je van a tot z begeleidt? Neem contact op met SITO Architecten voor professioneel advies en een plan op maat.

Veel gestelde vragen over bouwen met houtskelet

Wij zijn actief in deze regio’s

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een voorontwerp op maat.